azteken-tentoonstelling

De expo in vogelvlucht

In de expo kom je vanuit de randen van het Azteekse rijk steeds dichterbij het binnenste en allerheiligste van de Azteekse hoofdstad: het heilige district en de Templo Mayor, de belangrijkste Azteekse piramide.

Het startpunt is de inleiding op AZTEKEN. Wat weten we van deze eeuwenoude cultuur en hoe komen we aan die kennis, bijvoorbeeld. Ook ontmoet je hier nazaten van de Azteken.
 

De volgende ruimte is misschien wel de meest indrukwekkende: een levensgrote 3-D-print van de zonnesteen. De theatrale voorstelling met licht- en geluidseffecten voert je mee naar de schepping van zon en maan en leert je meer over de Azteekse godenwereld.

zonnesteen

Het dagelijks leven, daar gaat het over in het volgende gedeelte. Met tekeningen uit Azteekse boeken, voorwerpen en verhalen kom je meer te weten over ‘de gewone man en gewone vrouw’. Hier ook aandacht voor de erfenis van de Azteken: voedsel dat wij nog steeds eten.
 

‘Oorlog en verovering’ is het volgende thema. De strategie en de grote betekenis van het zogenaamde tribuutsysteem komen hier aan bod. Het wordt duidelijk hoe dit heeft bijgedragen aan de enorme welvarendheid van het Azteekse rijk en hoe dit de religieuze offerpraktijken mogelijk maakte.
 

In de volgende zaal kom je in het hart van het rijk: de prachtige hoofdstad Tenochtitlan. De wonderbaarlijke ontstaansmythe, het leven van de rijke elite en de heerser, daar draait het hier om. Je staat oog in oog met luxueuze voorwerpen als sieraden, spiegels en een vogelkopmasker met turkoois mozaïek; alles in een sfeervol decor.
 

Aangekomen bij de laatste ruimte tenslotte, ben je ook echt in het heiligste der heiligen: de Templo Mayor. De indrukwekkende trappartij, de gedetailleerde maquette en indrukwekkende godenbeelden geven een unieke inkijk in de belangrijkste plek van het rijk.