Afrika - Wereldmuseum Leiden
Vaste tentoonstelling

Tentoonstelling Afrika

Van Dogonmaskers tot Ghanese geschenken en van Mali tot Zuid-Afrika

Kom meer te weten over dit veelzijdige continent aan de hand van de topstukken en de verhalen erachter

Stap bijvoorbeeld in de wereld van de Dogon met hun indrukwekkende beelden en maskers. Het Dogon gebied is een van de belangrijkste toeristische attracties van Mali. Vooral de maskerdansen zijn in trek. Maskerdansen worden traditioneel uitgevoerd bij belangrijke Dogon rituelen. Het maskergenootschap, dat uitsluitend uit mannen bestaat, voert ze uit.

De beroemde moskee van Djenné, een knap staaltje leemarchitectuur, staat niet voor niets op de werelderfgoed lijst van de UNESCO. Een gedetailleerde maquette kun je hier bewonderen.

Topstuk: gouden pijp

Let op: dit topstuk is nu tijdelijk te zien in de tentoonstelling Onze Koloniale Erfenis in Wereldmuseum Amsterdam. Onze excuses voor het ongemak.

Een gouden pijp die in 1837 door de koning van de Asante uit Ghana is geschonken aan koning Willem I. Gouden en zilveren pijpen waren een geliefd cadeau van Ghanese koningen aan hoogwaardigheidsbekleders. Generaal-Majoor Verveer nam deze pijp namens de koning in ontvangst. Het kreeg een plekje in het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden dat later opging in Wereldmuseum Leiden.

Gouden tabakspijp


Wil je zelf door de online collectie Afrika struinen, klik dan hier.