De Zonnesteen is de beroemdste van alle Azteekse kunstwerken: een enorme steen van 3 meter breed, gevuld met figuren en symbolen die vertellen over het ontstaan van de aarde. Alleen een handvol experts kan deze symbolen echt begrijpen. Daarom is er voor de tentoonstelling een animatie gemaakt die deze verhalen uitlegt. Dat was lastig, want de verhalen zijn complex. Maar de echte uitdaging was ze te projecteren op de steen zelf.
Een opvallend en prijswinnend onderdeel van de tentoonstelling is de opstelling met de Zonnesteen.
Beroemdste Azteekse kunstwerk
Magisch 3D effect
Allereerst moest er een 3D-scan gemaakt worden van de originele steen in Mexico. Om daar vervolgens een fysieke kopie van te maken. Daarna ging animatiestudio Redrum aan de slag met hetzelfde 3D model voor de animatiefilm. Door deze op exact de juiste plek én hoek op de kopie-steen te projecteren, lijkt het alsof de steen gaat bewegen. Dit heeft video- of projection-mapping. Het is een magisch effect dat je alleen live in het museum kan ervaren.
Verschillende verbeeldingen van de Zonnesteen installatie:
Bekroond door een internationale vakjury
De installatie met de Zonnesteen wordt alom gewaardeerd en is zelfs bekroond door een internationale vakjury .
Tentoonstellingsmaker Rik Herder: “Op 20 november 2020 kreeg ik onverwacht ontzettend leuk nieuws. Tijdens een online ceremonie werd ik verrast met de mededeling dat wij in de competitie Heritage in Motion de eerste prijs hebben gewonnen!! Onze prachtige installatie ‘Azteekse Zonnesteen Theater’, een audiovisuele show gemaakt met de zogenaamde videomapping techniek, is door de jury als beste museale multimediale installatie van Europa uitgeroepen." Heritage in Motion is een vrij nieuwe competitie die innovatieve multimedia projecten voor de Europese erfgoed sector wil stimuleren. Op dat moment was de Aztekententoonstelling in het Weltmuseum in Wenen te zien, daarvoor in het Stuttgartse Lindenmuseum en nu dus in Leiden.