Azu voor Matulu

Video-reeks In Schitterend Licht

Azu Nwagbogu vertelt over de verschillende kunstenaars

In deze korte video-reeks vertelt gastcurator Azu Nwagbogu over de verschillende kunstenaars en hun werken uit de tentoonstelling In Schitterend Licht. Naast de context en achtergrond van de werken geeft hij ook een paar interessante weetjes.

IN BRILLIANT LIGHT | Yinka Shonibare

Opgegroeid tussen twee culturen, de Britse en Nigeriaanse, is Yinka Shonibare zich bewust van de wisselwerking tussen culturen en identiteiten. In zijn werk vermengt hij elementen uit de Euro-Amerikaanse kunstgeschiedenis met die van Afrika. Daarmee onderzoekt hij onderwerpen als etniciteit, klasse en culturele identiteit in de context van globalisering en postkolonialisme.

De sculptuur Discobolus (naar Naukydes) is geïnspireerd op een Romeinse kopie van een Griekse discuswerper. Het werk, dat een eeuwig jeugdige, naakte atleet verbeeldt, belichaamt het archetype van mannelijke kracht. Shonibare transformeert dit symbool van het Romeinse Rijk met de kenmerkende Dutch wax stoffen. Hiermee refereert hij aan de, in de 19e eeuw ontstane, misvatting dat deze klassieke marmeren beelden wit waren, terwijl ze oorspronkelijk in felle kleuren waren geschilderd.

IN BRILLIANT LIGHT | Seyni Awa Camara

In deze video- reeks vertelt gastcurator Azu Nwagbogu over de verschillende kunstenaars en hun werken uit de tentoonstelling In Schitterend Licht. In de video bespreekt Azu Nwagbogu het werk van Camara, een kunstenares uit Senegal (1939).  

De sculpturen van de Senegalese keramist doen denken aan mens-dier-hybriden uit een andere wereld, voor haar zijn het goddelijke wezens die zich aan haar openbaren via visioenen en dromen. Camara bakt haar sculpturen in een open houtvuur in haar eigen tuin. Na het stoken dompelt ze de beelden onder in een vloeistof die wordt verkregen uit rotte peulen van een lokale boom.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk haar prachtige werken nu in de tentoonstelling In Schitterend Licht.

IN BRILLIANT LIGHT | Bodys Isek Kingelez

Bodys Isek Kingelez is een kunstenaar uit Democratische Republiek Congo. Kingelez creëerde voorstellingen van utopische steden die zijn visie op zijn land na de onafhankelijkheid weerspiegelden. Inspiratie deed hij op bij de moderne architectuur van de metropool Kinshasa, maar ook in tijdschriften of op zijn buitenlandse reizen. Bestaande architectur vormde hij in zijn hoofd om tot een postmoderne wensdroom. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dit prachtige werk nu in de tentoonstelling In Schitterend Licht.