de kunstenaars

De kunstenaars

De hedendaagse werken van 32 kunstenaars tonen de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en zijn diaspora. Gastcurator Azu Nwagbogu combineert topstukken uit de kunstcollectie van het museum met recent werk van hedendaagse kunstenaars buiten de museumcollectie.

Diverse perspectieven van de kunstenaars

Met grenzeloze creativiteit kaarten de kunstenaars onderwerpen aan als globalisatie, emancipatie en migratie. Zij verbeelden nieuwe werelden en halen inspiratie uit geschiedenis, erfgoed, folklore en spirituele tradities. Zo verwijzen Yinka Shonibare en Sanford Biggers met hun werk naar koloniale denkbeelden door Europese en Afrikaanse kunsttradities te vermengen. Ze draaien de rollen om en wijzen ons op het eurocentrisch gedachtegoed waaraan de opinie over kunst uit Afrika nog steeds onderhevig is. 

Het werk van Mariam Abouzid Souali 'The Dream of Restitution', dat ook gebruikt is voor het campagnebeeld, geeft ook een boodschap van kracht en politieke weerstand. Het werk verwijst naar de Afro-Amerikaanse atleten Tommy Smith en John Carlos op het podium van de Olympische Spelen van Mexico in 1968 en het mythische beeld van hun vuisten in de lucht als teken van de strijd tegen racisme.

Andere kunstenaars geven via hun werk diverse perspectieven op de invloed van kolonialisme en hoe dit zich verhoudt tot actuele maatschappelijk thema's die over de hele wereld spelen. Ibrahim Mahama, Sammy Baloji en Cercle d'Art des Travailleurs de Plantation Congolaises (CATPC) leggen met hun werk de vernietigende impact van de koloniale uitbuiting bloot. Hun werken doen je nadenken over de mondiale uitdagingen waarvoor we als mens vandaag de dag staan.  

Met technische virtuositeit weten de kunstenaars hun persoonlijke ervaringen te verbeelden. Zo daagt Cubaanse kunstenaar Belkis Áyon aan de hand van haar inmiddels wereldberoemde grafische werk het patriarchaat in Cuba in de 20e eeuw uit. Deze topstukken uit de museumcollectie worden gecombineerd met werk van Marie-claire Messouma Manlanbien die alternatieve vormen van vrouw-zijn in onze hedendaagse wereld verbeeldt. 

Met deze en vele andere kunstenaars toont In Schitterend Licht de kracht, diversiteit en creativiteit van hedendaagse kunst uit Afrika en zijn diaspora. Alle kunstenaars in de tentoonstelling verhouden zich op hun eigen unieke manier tot hun culturele geschiedenis en creëren nieuwe perspectieven op de toekomst en het verleden. 

Credit header: Mariam Abouzid Souali; The Dream of Restitution - © Gregory Copitet

Deelnemende kunstenaars

Kwame Akoto/Almighty God, Hélène Amouzou, Joseph Tetteh-Ashong/Paa Joe, Belkis Ayón, James Barnor, Mary Enoch Elizabeth Baxter, Sammy Beloji, Sanford Biggers, Seyni Awa Camara, Cercle d'Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC), Assane Dione, Victor Ehikhamenor, Ben C. Enwonwu, Johnson Eziefula, Kiluanji Kia Henda, Nermine Hammam, Jon Henry, Bodys Isek Kingelez, Abdoulaye Konaté, Erik Kpakpo, Sthenjwa Luthuli, Ibrahim Mahama, Tshibumba Kanda-Matulu, Wonder Buhle Mbambo, Marie-claire Messouma Manlanbien, Nandipha Mntambo, Yaw Owusu, Patta, Masaego Johannes Segogela, Twins Seven Seven (Olaniyi Osuntoki), Mariam Abouzid Souali, Malick Welli, Yinka Shonibare CBE RA