TM-20041999
Battle of the Sexes | Tekst: Marijke Kunst

De schoonheid van het vliegeren in Thailand

Vliegeren is in verschillende landen in Azië een bijzonder populair tijdverdrijf – voor jong en oud.

Er wordt zuiver voor het plezier gevliegerd maar het kan er ook super spannend aan toe gaan in vliegerwedstijden. Wie heeft de mooiste vlieger of wie kan een rivaliserende vlieger vangen of kelderen? En waar komen vliegers eigenlijk vandaan en wie begon er met vliegeren? In onze wereldverhalen kun je hier meer over lezen. 

In dit wereldverhaal lees je over het verfijnde vechtvliegeren in Thailand waarbij ‘mannelijke’ en ‘vrouwelijke’ vliegers de strijd met elkaar aanbinden. 

Klik op de afbeeldingen voor het fotobijschrift.

Battle of the sexes

Vechtvliegeren is in Thailand al zeven eeuwen een nationaal tijdverdrijf. Van maart tot april binden Chula – ‘mannelijke’ vliegers – en Pakpao – ‘vrouwelijke’ vliegers – de strijd met elkaar aan. Beide types vliegers worden door een team van mannen en jongens gevlogen. De competitie tussen de robuuste Chula en ranke Pakpao is een uitermate spectaculair en zenuwslopend schouwspel, voor spelers én publiek. Chula hebben de vorm van een vijfpuntige ster en meten al snel twee-en-een-halve meter. Pakpao zijn diamantvormig en zo’n 90 centimeter lang. Een team van 10 mannen en jongens dat een Chula bestuurt probeert binnen 45 minuten zoveel mogelijk Pakpao te vangen en omlaag te halen. Met weerhaken aan zijn vliegerlijn probeert hij haar vliegerlijn te grijpen. 

Flirterige verleiders

De Pakpao fladderen als een zwerm vlinders in een helder blauwe hemel. Een Pakpao oogt dan misschien wat fragiel maar schijn bedriegt: ze beschikt over een fantastische wendbaarheid en een klein arsenaal aan trucs. Ze kan hem sluw verstrikken met haar meterslange start, een lus als een lasso werpen, de wind uit zijn zeil halen of zijn balans te verstoren door op hem te gaan liggen. Een Pakpao kan zich flirterig gedragen maar een Chula met ‘dodelijke’ nauwkeurigheid neerhalen. De uitslag van een competitie staat niet bij voorbaat vast. 

Traditional Chula Kite
Traditional Chula Kite

Verfijnde spelregels

Het reglement voor de competities is bijzonder complex. Er zijn meer dan 50 regels waar je je aan moet houden en die een beetje in het voordeel van de Pakpoa uitvallen. Vechtvliegeren is een eeuwenoud nationaal tijdverdrijf en je mag het best de meest verfijnde vorm van wedstrijdvliegeren in Azië noemen. In Thailand is vliegeren niet alleen maar zo hoog mogelijk vliegen.  
Het is ook een sport die bij de geschiedenis van het land hoort en door royalty en gewone mensen wordt gespeeld. Vroeger duurde een competitie twee maanden, als de warme zuidelijke wind in maart en april voor de perfecte vlieger-condities zorgt. Elke avond werd een wedstrijd gespeeld. 

Vliegeren werd populair tijdens de Sukhothai periode (1238-1438). Koningen en edelen waren zo gek op vliegeren dat in 1358 verboden werd om in de nabijheid van het koninklijk paleis te vliegeren.