Boeddhazaal - Wereldmuseum Leiden
Vaste tentoonstelling

Boeddhazaal

Onze Boeddha's hebben een eigen zaal. Ervaar de rust die deze prachtige beelden uitstralen.

Sinds 2012 prijken onze Boeddha’s in een speciaal ontworpen zaal. Voor vele trouwe bezoekers van Wereldmuseum Leiden iets waar zij halsreikend naar hebben uitgekeken.

Boudewijn Büch en Arthur Japin

De oude Boeddhazaal, die tussen 1937 en 1999 bestond, heeft op veel bezoekers indruk gemaakt. Schrijver Arthur Japin verbleef als kleine jongen graag bij de Boeddha's. Later publiceerde daarover in het verhaal 'De vierde wand'. Ook wereldreiziger Boudewijn Büch had een bijzondere band met 'het Walhalla', zoals hij de zaal noemde. In 2001 vertelde hij in een documentaire over het museum hoe hij in zijn studententijd blowde tussen onze Boeddha's.

Mooie herinneringen

Maar na een grote renovatie van het museum in 2001, was ‘de Boeddhazaal’ verdwenen. Natuurlijk waren de Boeddha’s nog steeds te bewonderen, maar zij maakten vanaf dat moment deel uit van de veel grotere Japanzaal. Museummedewerkers werden door bezoekers aangesproken, die in geuren en kleuren hun herinneringen aan deze bijzondere zaal ophaalden. Daarom hebben we in onze nieuwe Boeddhazaal de oorspronkelijke atmosfeer weer hersteld. De vijf bronzen Boeddha’s vormen het middelpunt van de zaal. Ze worden geflankeerd door andere Boeddhistische voorwerpen. Een plek van verwondering, contemplatie en meditatie.

Wil je zelf door de online collectie van de Boeddhazaal struinen, klik dan hier