Museumnacht Leiden
Video file
1 juni 2024

Museumnacht Leiden 2024

Een nacht van wereldse ontdekkingen

Op 1 juni 2024 opent Wereldmuseum Leiden haar deuren voor een avond vol culturele verkenningen en betoverende ontdekkingen tijdens de 16e editie van Museumnacht Leiden. Dit jaar belooft een onvergetelijke ervaring te worden, met een rijk programma dat de diverse culturele schatten van onze wereld viert. 

Bereid je voor op een avond vol magie, muziek en memorabele momenten. Van muzikale optredens van de wereldberoemde artiest Bombino, het Leidse Karibu Events en het DJ collectief Amp Feminine, tot verschillende workshops zoals Sip & Paint, een silent disco en nog veel meer, is er voor elk wat wils tijdens deze buitengewone nacht. Mis deze kans niet om de wereld te verkennen en te vieren tijdens Museumnacht in Wereldmuseum Leiden.

Bombino

Eén van de meest spraakmakende hoogtepunten van de avond is het optreden van de wereldberoemde artiest Bombino. Bombino, genomineerd voor een Grammy, is een meesterlijke gitarist uit de Sahara en Sahel regio van Afrika. Zijn unieke mix van woestijn ritmes met invloeden van rock en blues en legendes als Jimi Hendrix en Ali Farka Touré, maakt hem een internationale sensatie. Vorig jaar bij Lowlands, dit jaar bij Wereldmuseum Leiden! Bombino zet zijn missie voort om met zijn muziek de liefde, begrip en de schoonheid van de Toeareg Cultuur over de hele wereld te verspreiden.

Museumtuin I 23:00 – 00:00 uur

Bombino

Sip & Paint: Druk je uit!

Verken de kracht van expressie tijdens onze ‘Sip and Paint: Druk je uit’ workshop, geïnspireerd door het werk van kunstenares Belkis Ayón, nu te zien in onze tentoonstelling: ‘In Schitterend Licht’. Ontdek de betekenis van spreken zonder woorden terwijl je je eigen collografieplaat creëert. Een druktechniek waarbij je met verschillende materialen een drukplaat maakt met uiteenlopende texturen. Ervaar creativiteit, gezelligheid en geniet van een drankje tijdens de museumnacht in het Wereldmuseum Leiden!

Atelier Wereldclub I 20:00 - 20:45 uur, 21:00 - 21:45 uur, 22:00 - 22:45 uur, 23:00 - 23:45 uur, 00:00 - 00:30 uur

Sip and paint

Museumtuin take-over: Karibu Events

Karibu! betekent ‘welkom’ in het Swahili. Naast de directe betekenis, weerspiegelt het woord ‘karibu’ een mentaliteit gebaseerd op samenzijn. Afrika is al 500 jaar lang ‘s werelds grootste muziekleverancier. Van reggae in Jamaica, tot salsa in Cuba en jazz in Amerika. Veel van de muziek waar we naar luisteren, op dansen en van genieten, is afkomstig uit Afrika. Jonge creatievelingen uit verschillende landen produceren en verspreiden dagelijks duizenden platen, nieuwe muziekgenres en dansstijlen. Het nachtleven in Afrika bruist! Karibu neemt je mee op een muzikale reis door dit levendige continent. Zien we je op de dansvloer in onze museumtuin?

Museumtuin I 20:00 – 22:30 uur

Museumtuin take-over: Karibu Events

Club night met Ampfeminine

AMPFEMININE werd in het leven geroepen om de machtsdynamiek, die nog steeds van kracht is in de elektronische muziekindustrie, op te schudden. Een tegengeluid op alle organisaties, feesten en clubs die diversiteit missen. Door middel van events, workshops en feesten geeft het Rotterdamse collectief mensen een podium die daar minder toegang tot hebben en creëren ze kansen voor kwetsbare groepen in het nachtleven. Daarnaast weten zij ook nog eens hoe ze een feestje moeten bouwen. Zien we je daar?

Museum Café I 20:00 – 01:00 uur 

Club night met Ampfeminine

Woordkunst: In de ogen van de ander

“In de ogen van de ander”. De horende spoken word artiest Elten Kiene en de dove performer Boaz Blume hebben elkaar gevonden in hun liefde voor woorden. Samen maakte ze een interactieve performance waarin gesproken en visuele taal elkaar uitdagen, met elkaar flirten en elkaar soms niet begrijpen, om vervolgens weer tot elkaar te komen.

Arena ISL I 21:00 – 21:20 uur, 22:30 – 22:50 uur

Woordkunst: In de ogen van de ander

Gin & Tonic bar

Kom langs in het museumcafé tijdens de museumnacht en geniet van onze gin-tonics, zorgvuldig samengesteld voor een gezellige avond. Ontdek een scala aan smaken en combinaties terwijl onze DJ’s de sfeer verzorgen. Proost op kunst en cultuur tijdens een bruisende avond.

Museum Café I 20:00 – 01:00 uur

Gin & Tonic bar

Horror Vacui: Bang voor de leegte

De kunstenaar Twins Seven Seven liet in zijn werk geen lege plek onbenut. Horror vacui, noem je dat, angst voor het lege. Begin je al bang te worden? Kom kijken naar het werk van Twins Seven Seven. Zijn werk is gevuld met de aardse, zichtbare wereld en de wereld van de geesten. Tijdens de workshop werk je samen aan een kunstwerk met fantasiewezens en vul je de ruimte alsof je bang bent. Niet voor jouw buitengewone wezen, maar voor het lege vlak.

Museumlounge I 20:00 - 01:00  uur

Horror Vacui Bang voor de leegte

African game night

Duik in de wereld van traditionele Afrikaanse bordspellen in het Wereldmuseum! Ontdek Ende en Oware, twee fascinerende spellen met diepe wortels in het Afrikaanse continent. Neem plaats en daag je vrienden uit!

Buiten I 20:00 - 01:00  uur

African game night

Silent Disco: Strik & Strak

Laat jouw moves spreken tijdens onze Silent Disco! Bereid je voor op een avond vol onweerstaanbare beats, verzorgd door het DJ-duo Strik & Strak. Van JB funk tot dikke grooves en van old skool Hip-Hop tot oude (funky) classics. Doe je koptelefoon op en laat je helemaal gaan!

Grote zaal I 20:00 - 01:00  uur

Silent Disco: Strik & Strak

Schmink: Glow in the dark

Laat je gezicht oplichten in het donker tijdens de silent disco! Stap in een wereld vol licht en kleur terwijl onze grimmeurs met glow-in-the-dark jouw gezicht omtoveren met lichtgevende patronen. Leuk voor jong en oud!

Grote zaal I 20:00 – 01:00 uur

Schmink: Glow in the dark

Spot on! Verlichte gesprekken

Hi vuurvliegjes en nachtvlinders! Welkom in ons museum op deze mooie avond! Het is een prachtige plek om een beetje rond te fladder en elkaar beter te leren kennen vanuit een ander nachtlicht. Met behulp van de vragenkaartjes kom je achter elkaars onderbelichte kanten. Soms een diepe vraag, soms lekker licht. Onderweg krijg je hopelijk nog iets mee over ons mooie museum. Wie weet waar de avond jullie brengt!

Vaste opstelling eerste verdieping I 20:00 - 01:00  uur

Spot on! Verlichte gesprekken

Rondleiding In Schitterend Licht

Door goed te kijken, ga je steeds meer zien: vormen, kleuren, maar ook betekenis en verbanden. Ontdek alles over de kunstenaars en hun kunstwerken in de tentoonstelling ‘in Schitterend licht’. Maar ook over jezelf. Hoe kijk ik? Wat valt mij op? Wat vind ik belangrijk? Tijdens deze interactieve tour brengen we de kunstwerken tot leven. Een unieke kans om kunst te ervaren!

In Schitterend Licht I 20:15 – 21:00 uur, 21:15 – 22:00 uur, 22:15 – 23:00 uur, 23:15 – 00:00 uur, 00:15  - 01:00 uur

Rondleiding In Schitterend Licht

Workshop: Body Percussion

Voel de kracht door de muziek! Ken je de krachtbeelden in het museum? Die zitten vol met spijkers, kralen, schelpen, en zelfs sloten zodat ze beschermen en het kwaad afweren. Ons eigen lichaam kan ook een krachtbeeld zijn. Door te klappen, stampen, zingen en te slaan, geef je je lichaam kracht én maak je ook nog eens muziek! Daar heb je geen trommels of andere instrumenten voor nodig. Samen met Kodjo maak je een krachtig muziekstuk dat veel energie geeft.

Buiten I 20.30 - 21.00 uur, 22.30 - 23.00 uur, 00.30 - 01.00 uur

Workshop Body Percussion

Workshop: Fotograferen door een gaatje

Maak een selfie in 20 minuten met een Pinhole camera. Doe mee aan de workshop Fotograferen door een gaatje. Doosje vouwen, lichtdicht afplakken, in de donkere kamer fotopapier inladen, anderhalve minuut stilzitten en de magie van licht met wat chemicaliën tovert je beeltenis op z'n kop en spiegel verkeerd op een papiertje. Eén selfie in 20 minuten. Een workshop in traagheid en betovering. Natuurlijk neem je je portret mee naar huis.

Kleine zaal I 20:30 – 21:00 uur, 21:15 – 21:45 uur, 22:00 – 22:30 uur, 22:45 – 23:15 uur, 23:30 – 00:00 uur, 00:15 – 00:30

Workshop; Fotograferen door een gaatje

Lichtinstallatie van kunstcollectief Spacelab.Lighting

Bewonder bij binnenkomst een nieuw kunstwerk dat nieuw licht schijnt op het allerkleinste onderdeel van ons bestaan; namelijk de genetische code waaruit iedereen om ons heen bestaat. Het lichtkunstwerk neemt dit perspectief als beginpunt om vervolgens uit te zoomen naar een bredere opvatting van herkomst, diversiteit en overeenstemmingen tussen jou als bezoeker en de wereld om ons heen. Speciaal te zien tijdens Museumnacht bij Wereldmuseum Leiden!

Aankomsthal I 20:00 – 01:00 uur

Spacelab.Lighting