Pacific Sunday - Museum Volkenkunde - Leiden
Purini

Pacific Sunday AT HOME #4

Purini is een gestoomde pudding-cake met kokosmelk. Dit recept komt uit Fiji, een eilandengroep in de Stille Oceaan ter hoogte van Noord Australië, maar eilandbewoners uit andere gebieden eten ook varianten van dit zoete dessert. 

Tijdens de Britse kolonisatie van 1874 tot 1970 kwamen vele mensen uit India op de plantages in Fiji werken. Daardoor is de Fijiaanse keuken met rijst, roti, taro, zoete aardappel, currygerechten en thee met melk en suiker een mengeling van inheemse, Britse en Indiase smaken.  

Ingrediënten

Ingrediënten Vakalolo-saus:

360 gram (2 cups) witte basterdsuiker

120 gram (1/2 cup) bruine basterdsuiker

200 ml kokosmelk

200 ml kokoscream (dikke kokosmelk)

Droge ingrediënten:

260 (2 cups) bloem

1 tl bakpoeder

1/2 tl baking soda

1/2 tl zout

1 tl vers geraspte gember

rasp van 1/2 sinaasappel of mandarijn  

Overig: 

Houten lepel

Bakblik

Stoompan of ovenschaal 

Aluminiumfolie   

Purini - Museum Volkenkunde - Leiden
Purini

Bereiding: Vakalolo-saus:

Zet een steelpan op laag vuur, doe de suiker erin. Zodra de suiker begint te branden en te smelten begin je het met een houten lepel te roeren.

Blijf het telkens goed doorroeren zodat de suiker niet aanbrandt. Wanneer alle suiker gesmolten is tot een dikke, gladde karamelsaus kun je de kokosmelk en kokoscream tijdens het roeren voorzichtig toevoegen.

Blijf de vakalolo-saus goed doorroeren tot het één kleur heeft en zet dan het vuur uit. Laat de saus afkoelen.

Bereiding: Droge ingrediënten

Doe alle droge ingrediënten in een schaal en meng ze goed door elkaar. Wanneer de vakalolo-saus is afgekoeld schenk je deze beetje bij beetje bij de droge ingrediënten. Blijf roeren totdat het beslag egaal van kleur is.  Vet een rond bakblik van 15 cm in en schenk het beslag erin.   

Schenk de vakalolo-saus bij de droge ingrediënten
Schenk de vakalolo-saus bij de droge ingrediënten

Bakken of stomen

Stoompan: Je kunt de cake nu stomen in een stoompan waarbij je een theedoek om de deksel vastmaakt zodat er geen vocht op het beslag kan komen. De stoomtijd is 45 minuten. 

Oven: Als je geen stoompan hebt dan kun je de cake ook in de oven au bain marie bakken. Verwarm de oven voor op 160 graden. Kook water in de waterkoker.  Neem een ovenschaal die ruimer en groter is dan het bakblik. Zet het bakblik in het midden van de ovenschaal. Schenk dan het kokende water in de ovenschaal tot ongeveer een derde van het bakblik. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de cake au bain marie in 1 uur en 20 min. 

Kijk of de cake klaar is door een houten satéprikker in de cake te prikken. Wanneer deze er droog uitkomt dan is de cake gaar. Elke oven verschilt dus de exacte baktijd kan ook verschillen. Laat de cake afkoelen en snij hem dan aan.

Eet smakelijk!

Wil je met ons delen wat je gemaakt hebt? Deel je foto's online met #pacificsunday of tag ons in je bericht!

Bekijk de rest van de recepten hier op de overzichtspagina.

Taste of the Pacific, Insos Ireeuw
Taste of the Pacific, Insos Ireeuw