Pacific Sunday - Museum Volkenkunde - Leiden
Fotfot

Pacific Sunday AT HOME #1

Dit recept heeft Insos Ireeuw van haar vader. Hij komt uit West Papua, uit het dorp Tobati in de Humboldtbaai bij de stad Jayapura. Vroeger heette deze stad Hollandia en was het de hoofdstad van Nederlands Nieuw Guinea. Dit hapje kun je eten als bijgerecht of als snack voor tussendoor bij de koffie of thee. Het is een zoet bolletje van geprakte zoete aardappel, banaan en geraspte kokos: Fotfot. 

Ingrediënten

1 bakbanaan

1-2 stuks zoete aardappel (afhankelijk van de grootte. De hoeveelheid zoete aardappel moet ongeveer gelijk zijn aan de hoeveelheid bakbanaan)

1 theelepel palmsuiker (rietsuiker)

2-3 eetlepels geraspte kokos

 

puree-stamper

pan

Fotfot - Museum Volkenkunde - Leiden
Fotfot gemaakt door Insos Ireeuw

Bereiding

Schil de zoete aardappel en kook deze in een pan zoals je gewone aardappels kookt. Als je er makkelijk een vork in kunt prikken dan is de zoete aardappel gaar. Giet het vocht af en laat de zoete aardappel in de pan.

Was de banaan en leg deze (in de schil) in een pan met genoeg water zodat de banaan onder water staat. Zodra het water kookt dan kook je banaan in ongeveer 10 minuten gaar. De schil zal verkleuren en zwart worden door de hitte maar dat is niet erg. Giet het water weg en laat de banaan afkoelen. 

Pel de banaan en snijdt deze in stukken. Voeg deze toe aan de gekookte zoete aardappel. Pureer beide en voeg een theelepel palmsuiker toe. Meng het goed door elkaar en proef of de smaak zoet is. Je kunt naar smaak palmsuiker toevoegen.

Zodra de smaak goed is voeg je geraspte kokos toe totdat het een stevige massa wordt waar je een balletje van kunt maken. Zet de balletjes apart op een bord. Als dit gelukt is dan kun de balletjes in geraspte kokos rollen zodat de buitenkant erdoor bedekt wordt.

De bolletjes laat je afkoelen in de koelkast zodat ze stevig genoeg worden om vast te houden en op te eten.  

Eet smakelijk!

Wil je met ons delen wat je gemaakt hebt? Deel je foto's online met #pacificsunday of tag ons in je bericht!

Bekijk de rest van de recepten hier op de overzichtspagina.

Taste of the Pacific, Insos Ireeuw
Taste of the Pacific, Insos Ireeuw