Hanami 2023
Voorprogramma

Hanami zondag 19 maart

Workshops, rondleidingen en meer

De natuur komt tot leven en ook in onze museumtuin kun je genieten van een vrolijke happening: de bloei van de kersenbloesem. Kom je deze lente ook bloesemkijken bij Museum Volkenkunde? Bekijk hier het programma op zondag 19 maart.

Klik hier voor het volledige programma en om je aan te melden

Programma zondag 19 maart

Tijd Activiteit Locatie Overig
12.15 - 13.15 Rondleiding over bloesems, bloemen en planten in de collectie  Start bij de balie  
13.00 - 13.45 Workshop Ikebana Café Abel Meld je aan via dit inschrijfformulier, €10,- te betalen aan de kassa
14.00 - 14.15 Verhaal over hanami met kamishibai  Atelier  
14.15 - 15.00 Workshop sakura vouwen  Atelier Inschrijven bij de balie
15.00 - 15.45 Workshop Ikebana Café Abel Meld je aan via dit inschrijfformulier, €10,- te betalen aan de kassa

Doorlopende activiteiten op het museumterrein: picknicken onder de kersenbloesem, speurtocht, haiku wedstrijd, of haal een speciale hanami kleurplaat op bij het museumcafé. 

Rondleiding bloesems bloemen en plantenmotieven in de collectie

12.15 tot 13.15 uur - Start bij de balie

Een museumdocent neemt je mee langs altijd bloeiende bloesems en bloemen op voorwerpen uit het museum. Bloemen en planten hebben vaak een symbolische of geneeskrachtige waarde. Deze en nog veel meer ontdek je tijdens deze speciale rondleiding in het kader van hanami, het Japanse woord voor kersenbloesem kijken. 

Workshop Ikebana - volgeboekt

13.00 tot 13.45 en 15.00 tot 15.45 - Café Abel - Kosten 10,00 - inschrijven online - max aantal deelnemers 6 - Onder begeleiding van Ria Hoogervorst

Nu de kersenbomen op uitkomen staan, besteden we speciale aandacht aan een Japanse manier om ook binnen van kersenbloesem te genieten. Ikebana is de traditionele bloemschikkunst die de schoonheid van bloemen laat zien. Deze bloemsierkunst heeft een ruim 600 jaar lange geschiedenis in Japan. Bij Ikebana wordt veel aandacht geschonken aan de compositie van de bloemen. Over elk bloempje en steeltje wordt nagedacht, zodat het een perfecte balans creëert in de schaal.  

Er zijn verschillende Ikebana scholen (stijlen). Elke school heeft zo zijn eigen regels en handvatten voor de compositie in de schaal.  In deze workshop vertellen we je meer over Ikebana en maken we een kleine schikking in Ikebana-stijl volgens de regels van Ikebana Ohara school, en als het kan natuurlijk met kersenbloesem.  

Wij vragen deelnemers om zelf een handdoek en een tas of papier mee te nemen om de zelfgemaakte schikking naar thuis mee te nemen. 

Vanaf 15 jaar.

Volgeboekt - Meld je aan voor de workshop van 13.00 tot 13.45 (€ 10,- p.p.)

Volgeboekt - Meld je aan voor de workshop van 15.00 tot 15.45 (€ 10,- p.p.)

Ikebana

Verhaal over hanami

14:00 tot 14:15 uur - Atelier

Kom luisteren naar een grappig verhaal over een hanami uitstapje van een Japanse kasteelheer en zijn personeel. Bij het verhaal wordt een kamishibai gebruikt, een eeuwenoude Japanse vertelvorm. Het verhaal wordt verteld onder de net echte kersenbloesemboom in het atelier van het museum. Aansluitend op het verhaal start de workshop sakura (kersenbloesem) vouwen. 

Hanami

Sakura vouwen

14:15 tot 15:00 - Atelier - Inschrijven bij de balie

Vanaf zondag 12 maart staat in het atelier van het museum een net echte kersenboom. Die is in het begin nog helemaal kaal. Tijdens de workshop sakura vouwen kun je ons helpen om papieren bloesems te maken voor in de boom. Sakura betekent kersenbloesem. Help je mee onze boom tot bloei te laten komen? Vanaf 7 jaar.

sakura