Hanami 2023
Voorprogramma

Hanami zondag 12 maart

Kom je ook naar de lezing over kersenbloesem?

De natuur komt tot leven en ook in onze museumtuin kun je genieten van een vrolijke happening: de bloei van de kersenbloesem. Op zondag 12 maart komt een kenner op het gebied van de kersenbloesem een voorspelling doen wanneer de kersenbloesem tot bloei zal komen dit jaar. Bekijk het volledige programma hieronder.

Klik hier voor het volledige programma

Programma zondag 12 maart

Tijd Activiteit Locatie Overig
12.00 - 12.45 Haiku workshop  Kleine zaal Inschrijven bij de balie
12.15 - 13.15 Rondleiding Japan  Start bij de balie  
14:00 - 14:15 Verhaal over hanami met kamishibai  Atelier  
14.15 - 15.00  Workshop sakura vouwen  Atelier Inschrijven bij de balie
15:00 - 15:45  Lezing over de kersenbloesem (deel 1) Grote zaal  
15.45 tot 16.15 Lezing over de kersenbloesem (deel 2) Museumtuin  

 

Doorlopende activiteiten op het museumterrein: picknicken onder de kersenbloesem, speurtocht, haiku wedstrijd, of haal een speciale hanami kleurplaat op bij het museumcafé. 

Lezing over kersenbloesem

15.00 tot 15.45 - Grote zaal

Cor van Gelderen is kweker en groot kenner op het gebied van kersenbomen. Hij begint zijn verhaal binnen met allerlei weetjes en bijzonderheden van de kersenbloesem. In zijn kwekerij, Plantentuin Esveld in Boskoop, staan verschillende soorten, waaronder een heel bijzonder exemplaar.

15.45 tot 16.15 - Museumtuin

Het tweede deel van de lezing vindt buiten plaats onder de kersenbloesem (als het weer dit toelaat). Daar zal hij o.a. voorspellen wanneer de kersenbloesem tot bloei zal komen dit jaar. Daarna weet je dus wat de beste dag zal zijn voor een picknick onder de bloesems om deze te bewonderen en er optimaal van te genieten. 

Start haiku wedstrijd online en in het museum

Ook zo geïnspireerd geraakt door de sakura? Doe dan mee met onze haiku-wedstrijd! Haiku is een Japanse dichtvorm die al honderden jaren bestaat. De schoonheid van de natuur is vaak onderwerp van haiku. Dit hoeft niet moeilijk of serieus te zijn; sterker nog, een kinderlijke verwondering maakt vaak de mooiste haiku!   

De traditionele en bekendste vorm bestaat uit 3 regels, waarbij de eerste en derde regel uit vijf lettergrepen bestaan en de tweede uit zeven. Een haiku hoeft niet te rijmen.

Laat je inspireren door de prachtige kersenbloesembomen bij Museum Volkenkunde (of natuurlijk gewoon bij jou in de buurt) en schrijf er een haiku over. Je kunt deze t/m 10 april naar ons e-mailen via info@wereldculturen.nl (per post mag natuurlijk ook). Er zijn twee categorieën: t/m 12 jaar en vanaf 13 jaar. Vergeet dus niet je leeftijd te vermelden. Op 7 mei zullen wij de winnaars bekend maken!

Haiku workshop

12.00 tot 12.45 uur - de kleine zaal - inschrijven bij de balie

Altijd al willen leren dichten op z'n Japans? Doe dan mee met deze workshop haiku! Kort maar krachtig schrijf je een haiku in slechts drie regels. De eerste en derde regel bestaan uit vijf lettergrepen en de tweede uit zeven. Haiku-kenners Jim van der Eng, Lodewijk Ouwehand en Emke van Breugel helpen je met het opstellen. Laat je inspireren door de sakura bij Museum Volkenkunde en creëer je eigen haiku! Vergeet ook niet om mee te doen met onze haiku-wedstrijd. Vanaf 12 jaar.

Rondleiding Japan

12.15 tot 13.15 uur - Start bij de balie

Een museumdocent laat je kennismaken met de bijzondere Japan collectie van het museum. Hoe is de relatie tussen Nederland en Japan ontstaan? En wat is hierin de rol van het museum? De museumdocent zal extra aandacht besteden aan voorwerpen die te maken hebben met hanami, het Japanse woord voor kersenbloesem kijken. 

Verhaal over hanami

14:00 tot 14:15 uur - het atelier

Kom luisteren naar een grappig verhaal over een hanami uitstapje van een Japanse kasteelheer en zijn personeel. Bij het verhaal wordt een kamishibai gebruikt, een eeuwenoude Japanse vertelvorm. Het verhaal wordt verteld onder de net echte kersenbloesemboom in het atelier van het museum. Aansluitend op het verhaal start de workshop sakura (kersenbloesem) vouwen. 

Hanami

Sakura vouwen

14.15 tot 15.00 uur - het atelier - inschrijven bij de balie

Vanaf zondag 12 maart staat in het atelier van het museum een net echte kersenboom. Die is in het begin nog helemaal kaal. Tijdens de workshop sakura vouwen kun je ons helpen om papieren bloesems te maken voor in de boom. Sakura betekent kersenbloesem. Help je mee onze boom tot bloei te laten komen? Vanaf 7 jaar.

Sakura