Sieraden campagnebeeld
Afgelopen

SIERADEN - makers & dragers

SIERADEN - makers & dragers

Met deze tentoonstelling presenteerde Wereldmuseum Leiden (voorheen Museum Volkenkunde) de grootste verzameling sieraden in een Nederlands museum ooit.

De tentoonstelling is inmiddels afgelopen en was t/m 3 juni 2018 te zien in Wereldmuseum Leiden (voorheen Museum Volkenkunde).

Sieraden uit de museumverzameling aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld, meer dan 1000 in totaal, staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering. Behalve ‘hoe mensen zich wereldwijd versieren’, zoomt de tentoonstelling ook volop in op de makers, maaktechnieken en bijzondere verhalen.

Winnares bekend win-actie armband Bibi van der Velden

Trudi Glas uit Amsterdam is de gelukkige winnaar van het sieraad bij de winactie van de tentoonstelling SIERADEN – makers & dragers. Op 12 juni heeft ze het sieraad; een bijzondere armband met zilver, mammoetivoor en diamantjes ontworpen door Bibi van der Velden in ontvangst genomen. Uit ruim 1300 inzendingen is Trudi als winnares getrokken. Trudi bezocht de tentoonstelling in gezelschap van haar kleindochter Eva. Beiden hebben ze enorm genoten van de verschillende sieraden en de verhalen erachter. Vooral het onderdeel ‘maak je eigen sieraad’ naar een ontwerp van Cat Priem was haar bijgebleven

Uitreiking Sieraad

Goud, zilver, natuurlijke materialen en glas

De behoefte van de mens om zich te versieren, bestaat overal in de wereld en is al zo oud als de mens zelf. Geen materiaal blijft daarbij ongebruikt: schelpen, vruchten en steen, maar natuurlijk ook glas, goud, zilver en niet te vergeten edelstenen als diamanten, saffieren en robijnen. Sieraden maken mensen mooier en hebben vaak een betekenis. Waar we minder vaak bij stil staan, zijn de sieradenmakers en de technieken die deze makers gebruiken. Daar brengt deze tentoonstelling verandering in.

Ode aan sieradenmakers

De tentoonstelling is een ode aan de sieradenmakers. Eeuwenoude technieken vertellen een verhaal over cultuur, geschiedenis en identiteit. Aan de hand van de mooiste sieraden uit de collectie van Wereldmuseum Leiden, Wereldmuseum Berg en Dal, Wereldmuseum Amsterdam en Wereldmuseum Rotterdam; van verfijnde gouden sieraden uit Azië en Zuid-Amerika, sieraden gemaakt van de meest uiteenlopende natuurlijke materialen uit Oceanië en kralenwerk uit Afrika tot zilveren sieraden uit Noord-Amerika en het Midden-Oosten, worden deze verhalen verteld. 

Oud en nieuw

Naast sieraden uit de eigen collectie, die een periode van vele eeuwen omvat, toont de expositie ook hedendaagse sieraden van ontwerpers uit de hele wereld. Hun werk laat een waardering zien van traditionele technieken, motieven en materialen. Soms als bron van inspiratie voor nieuwe toepassingen, soms in combinatie met hedendaagse technieken. Dit levert spannende en indrukwekkende sieraden op, zoals de ringen van Johanna Dahm, die de gietmethode van een Asante meestergoudsmid uit het West-Afrikaanse Ghana leerde.

Workshops en sieradenatelier

Een uniek onderdeel van de expositie zijn de vijf sieradenontwerpers die zijn uitgenodigd om met een nieuwe blik naar de collectie te kijken. In een speciaal ingericht atelier in de tentoonstelling zullen ze een sieraad maken, geïnspireerd op de museumcollectie. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag en met een eigengemaakt sieraad naar huis.

Winactie: win een armband van ontwerpster Bibi van der Velden

Tijdens je bezoek aan de tentoonstelling SIERADEN - makers & dragers, kun je meedoen aan een speciale winactie. Het enige wat je moet doen is je inschrijven voor onze nieuwsbrief. Op die manier maak je kans om een armband te winnen van Bibi van der Velden. Dit armbandje t.w.v. €675,- is gemaakt van gerhodineerd sterling zilver met daaraan een ei van 40.000 jaar oud mammoet-ivoor, bezet met witte diamantjes en sterling zilveren details. Uit alle deelnemers wordt 1 winnaar gekozen. 

MEET & GREET 5 sieradenontwerpers

In de tentoonstelling gaan afwisselend vijf sieradenontwerpers aan het werk. Ze laten zich inspireren door de museumverzameling en maken een nieuw sieraad. Op sommige dagen is het mogelijk ze in hun atelier in de tentoonstelling te bezoeken en in gesprek te gaan.

Karin Herwegh: was tot 16 januari aanwezig in Wereldmuseum Leiden.  Meet & Greet: do t/m zo 12.00-14.00 uur
Herwegh is opgeleid tot edelsmid maar heeft zich in de loop van haar carrière gespecialiseerd in houtsnijden. Techniek, materiaal en concept zijn bij haar nauw verbonden. Ze bewerkt het hout met eenvoudige gereedschappen als mesjes en vijltjes, dit laat sporen na op het hout en brengt het werk tot leven.

Sebastien Carré: was aanwezig van 25 januari tot en met 18 februari. Meet & Greet: do t/m zo 12.00-14.00 uur
De werking van het menselijk lichaam, vooral die van zijn eigen lichaam, inspireert de Franse Sebastien Carré tot sieraden van textiel en kralen. Koper en Japans papier kiest hij vanwege hun medicinale werking; het zijn voor Carré sjamanistische materialen die hij gebruikt om zijn ziekte te bezweren.

Amélie Spitz: was aanwezig van 1 maart tot en met 25 maart. Meet & Greet: do t/m zo 12.00-14.00 uur
Amélie Spitz vermengt traditionele goudsmeedtechnieken met hedendaagse toepassingen. Ze heeft met het gebruik van de 3D pen een vernieuwende manier gevonden om het klassieke draadwerk te benaderen, traditioneel gemaakt van metaal.

Aurélie Guillaume: was aanwezig van 4 april tot en met 29 april. Meet & Greet: do t/m zo 12.00-14.00 uur
De Canadese Aurélie Guillaume gebruikt voor haar sieraden de traditionele techniek van cloisonné emaille: met draad gemaakte motieven die worden gevuld met emaille. Ze laat zich inspireren door Pop Art, straatcultuur en stripverhalen. 

Alejandra Solar: was aanwezig van 10 mei tot en met 1 juni. Meet & Greet: do t/m zo 12.00-14.00 uur
Alejandra Solar uit Mexico maakt vrijwel al haar sieraden van ruwe edelstenen waarop ze met speciale printtechnieken afbeeldingen plaatst. Thema's als magie, nostalgie en de dood komen veelvuldig terug in haar werk.

Speciale tentoonstellingscatalogus

Voor de tentoonstelling is een speciale catalogus samengesteld die je naast allerlei prachtige achtergrond verhalen, meeneemt in de wereld van de 4 verschillende materialen van de tentoonstelling, namelijk: goud, zilver, glas en natuurlijke materialen. In de catalogus lees je meer informatie over de meer dan 1000 verschillende objecten die de tentoonstelling rijk is. De catalogus is te koop voor 1 euro bij onze entreebalie.