Noord-Amerika en poolgebieden - Museum Volkenkunde
Vaste tentoonstelling

Noord-Amerika en poolgebieden

IJsberenbontbroeken en veren hoofdtooien

Stap in het leefgebied van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. Dankzij de wandvullende projecties komen de objecten tot leven. Verbaas je bij de hoofdtooi van de Comanche, de bijl van de Sioux en de prachtige juwelen van de Navajo. Stuk voor stuk voorwerpen die hun eigen verhaal vertellen over ceremonies en gebruiken.

Hoofdtooi van de Comanche

Het meest iconisch is ongetwijfeld de indrukwekkende hoofdtooi van de Comanche. Veel mensen associëren de verentooien met de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. Toch werden deze verentooien maar door een beperkt aantal bewoners van de grote vlaktes, de Plains, gedragen. Als beloning voor getoonde moed in de strijd, ontvingen mannen een adelaarsveer. Dus alleen de allermoedigsten beschikten over genoeg veren om een hoofdtooi als deze te laten maken. De Comanche hooftooi in het museum telt vijftig veren. Ter verfraaiing werden veren van andere vogels plus toefjes geverfd paardenhaar, stroken hermelijnbont en gekleurde kralen toegevoegd.

Noord-Amerikazaal, Museum Volkenkunde

Noord-Amerikazaal

In deze zaal komen ook de koudste bewoonde gebieden van de wereld aan bod. Uniek is de houten kajak waar de Inuit mee op zeehondenjacht gingen en de jas van zalmhuid laat zien hoe er gebruik werd gemaakt van alles wat de natuur te bieden heeft.

Wil je zelf de online collectie van Noord-Amerika en de Poolgebieden bekijken, klik dan hier.