Midden- en Zuid-Amerika - Museum Volkenkunde
Vaste tentoonstelling

Midden- en Zuid-Amerika

Maya’s, Azteken, Amazone volken en Inca’s

Kom meer te weten over deze eeuwenoude culturen en hun legendarische geschiedenis.

Kleurrijk en verrassend

In de tentoonstellingszalen die gewijd zijn aan de culturen van Midden- en Zuid-Amerika kom je ogen te kort. Van kleurrijke kleding en een wel heel bijzonder orkest tot stenen sculpturen. Ook is er aandacht voor het eeuwenoude heupbalspel. Meer dan zomaar een spelletje... In Midden-Amerika zijn verschillende soorten balspelen bekend. Van oorsprong hadden die niet alleen een sportieve maar ook een religieuze betekenis. Het speelveld voerde symbolisch naar de onderwereld. Daar traden volgens de Maya twee half goddelijke broers in het krijt tegen de Heren van de Dood.

Hoofdtooien van de oorspronkelijke bewoners van de Amazone

Verder zie je hier hoofdtooien van de oorspronkelijke bewoners van de Amazone. Gemaakt van vogelveren en keverschildjes en van een kleurrijke schoonheid. Verbaas je over de voorwerpen uit de Inca cultuur en een vitrine vol keramiek zoals de stijgbeugelkruiken: als je ze ziet begrijp je meteen waar de naam vandaan komt.

Día de Muertos

Het meest opvallende in deze tentoonstellingszalen is vast en zeker de opstelling met de manshoge musicerende skeletten. 

Het verhaal hierachter: Día de Muertos, het Allerheiligenfeest, wordt in november in Midden- en Zuid-Amerika gevierd. De mensen geloven dat de zielen van overledenen tijdelijk terugkeren op aarde om familie te bezoeken. Met name in Mexico is het een uitbundig feest. Papier-maché skeletten, kleurrijke kostuums en schedeltjes van suiker kom je overal tegen.

Wil je zelf door de Midden- en Zuid-Amerika collectie struinen? Klik hier.