Mentawai
Afgelopen

Mentawai uit Indonesië

Bewust leven in harmonie met de natuur.

In deze tentoonstelling vertellen unieke voorwerpen de verhalen over de eeuwenoude tradities en hedendaagse cultuur van de Mentawai in Indonesië.

De tentoonstelling is inmiddels afgelopen en was t/m 27 mei 2018 te zien in Museum Volkenkunde.

Dankzij de recente schenking van Mentawai specialist en oud-hoogleraar antropologie van Indonesië aan de Universiteit Leiden, Reimar Schefold, beschikt Museum Volkenkunde over een bijzondere verzameling kunst- en gebruiksvoorwerpen van de Mentawaiers in Indonesië. Een mooie gelegenheid om nu, in het Leiden Asia Year en tijdens het Europalia Indonesia Arts festival in Leiden, de schijnwerpers te richten op deze wereldbewoners. Aan de hand van unieke voorwerpen en de verhalen erachter, komen bezoekers van alles te weten over eeuwenoude tradities en hedendaagse cultuur.

Over de tentoonstelling

Al eeuwenlang bewonen de Mentawaiers de gelijknamige eilandgroep die zo’n honderd kilometer uit de kust van West-Sumatra ligt. In de zeventiende eeuw maken VOC-scheepslieden voor het eerst melding van de bevolking van de eilanden. De religieuze ideeën van de Mentawaiers, eeuwenoud en nog steeds actueel, zijn allesbepalend voor hun denken en doen. Ze kleuren het denken en leven van de eilandbewoners en ook de materiële cultuur is hiervan doordrongen.

De Mentawaiers geloven in een bezielde wereld. Niet alleen mensen en dieren, maar bijvoorbeeld ook planten en gebruiksvoorwerpen, eigenlijk alles, is bezield. Dus moet ook alles met respect worden behandeld. Dat betekent dat je bewust leeft, in harmonie met de natuur en niet meer gebruikt dan je nodig hebt. Een oude zienswijze die in de eenentwintigste eeuw ook in de rest van de wereld steeds meer aanhang krijgt.

Schenking van Mentawai-specialist Reimar Schefold

Dankzij de recente schenking van Mentawai specialist en oud-hoogleraar antropologie van Indonesië aan de Universiteit Leiden, Reimar Schefold, beschikt Museum Volkenkunde over een bijzondere verzameling kunst- en gebruiksvoorwerpen van de Mentawaiers in Indonesië. Een mooie gelegenheid om nu, in het Leiden Asia Year en tijdens het Europalia Indonesia Arts festival in Leiden, de schijnwerpers te richten op deze wereldbewoners. 

Online collectiesite

Het museum wil deze én andere objecten en foto’s in de collectie ook graag tonen aan de bewoners van de eilanden zélf. Dat willen we via deze website doen. Vandaar dat de digitale collectie ook in het Indonesisch beschikbaar is. Klik op de banner hieronder voor de online collectie.

Koleksi online

Pada awal tahun 2017 koleksi Nationaal Museum van Wereldculturen (Museum Nasional untuk Kebudayaan Dunia) diperkaya dengan benda warisan budaya dari kepulauan Mentawai, yang berasal dari koleksi seorang ahli antropologi ternama, prof. Dr. Reimar Schefold. Untuk memperagakan koleksi ini Museum Volkenkunde di Leiden mengadakan pameran yang bertemakan kebudayaan Mentawai. Dalam kesempatan ini museum berkeinginan, agar masyarakat Mentawai pada khususnya, dan publik Indonesia pada umumnya dapat mengakses koleksi ini. Situs ini dibuat untuk mewujudkan keinginan tersebut. Pada situs ini dijumpai tidak hanya koleksi yang dipamerkan di Museum Volkenkunde, berbagai objek lain dan koleksi foto dari Nationaal Museum van Wereldculturen secara digital bisa dikunjungi.