Indonesie - Wereldmuseum Leiden
Vaste tentoonstelling

Indonesië

Manshoge tempelbeelden en krachtige krissen 

In Indonesië wonen meer dan 300 volken, ieder met hun eigen taal en cultuur. Het eilandenrijk ligt op een kruispunt van handelswegen en is daardoor eeuwenlang beïnvloed door culturen en religies uit Oost en West. Na hindoeïsme en boeddhisme kwamen islam en christendom. De islam is er nu de grootste godsdienst. Toch is in Indonesië de traditionele eerbied voor  voorouders, die bescherming en vruchtbaarheid bieden, belangrijk gebleven. Beelden, maskers en rituele voorwerpen zijn hier een uiting van. Ook krissen, batik en wajang maken nog altijd deel uit van levende tradities.

Beeld Garuda

In september van vorig jaar werden de beroemde Singosari-beelden, oorspronkelijk afkomstig uit een tempel bij Singhasari in Java, verwijderd uit Wereldmuseum Leiden en teruggegeven aan de staat Indonesie. Sinds kort is de lege ruimte ingevuld met dit prachtige topstuk: een Garuda beeld. In het hindoeïsme is Garuda is een mythisch wezen met lichamelijke kenmerken van een mens en een roofvogel. Nadat Garuda is geboren, komt hij erachter dat slangen zijn moeder gevangen houden. Met behulp van de god Vishnu weet hij haar te bevrijden en uit dankbaarheid wordt Garuda het rijdier van Vishnu. Garuda is afgebeeld op Balinese en Javaanse heiligdommen en voorwerpen en op het logo van de nationale luchtvaartmaatschappij met die naam. Sinds de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945 is Garuda onderdeel van het nationale wapen, waardoor de vogel symbool staat voor Indonesië. Dit beeld is waarschijnlijk gemaakt voor een publieke ruimte.

Beeld Garuda
Maker onbekend; Bali, Indonesië; rond 1985; hout, verf; TM-5113-192a

Indonesiëzaal

Voor haar dertiende verjaardag kreeg Koningin Wilhelmina (1880-1962) een poppencollectie cadeau. De 350 poppen moesten haar een beeld geven van de verschillende bevolkingsgroepen in Indonesië. Ze werden eerst in Batavia, nu Jakarta, tentoongesteld. Later in Nederland kon het publiek de poppen in paleis Kneuterdijk in Den Haag bekijken. Met de opbrengst van deze tentoonstelling werden wetenschappelijke expedities naar Midden-Kalimantan gefinancierd. De poppencollectie is in 1894 aan Museum Volkenkunde (tegenwoordig Wereldmuseum Leiden) geschonken als “tastbare bijdrage tot de kennis van Indië”.

Indonesie

Wil je zelf door de online collectie Indonesië struinen, klik dan hier