Heritage in transition - Museum Volkenkunde
Afgelopen

Heritage in transition

Een fototentoonstelling over gebruikers van koloniaal erfgoed in Indonesië

...en een tijdsopname van stadscentra en mensen die er wonen en werken. Aan de hand van 34 indrukwekkende foto’s brengt fotograaf Isabelle Boon in beeld hoe oude koloniale panden in Jakarta en Semarang in onze tijd nog steeds een rol spelen in het dagelijks leven van veel mensen.

De tentoonstelling is inmiddels afgelopen en was t/m 17 september 2017 te zien in Museum Volkenkunde.

Oud en nieuw

In de oude stadskernen Kota Tua (Jakarta) en Kota Lama (Semarang) worden vervallen historische gebouwen nog volop bewoond en gebruikt door Indonesiërs. Maar sinds enkele jaren worden die bouwvallen opgeknapt met een nieuwe bestemming in het verschiet. Het stadsbestuur en ondernemers zien steeds meer de aantrekkingskracht en economisch potentieel van de oude architectuur. Wat ooit een pakhuis was, wordt nu een koffiehuis; een oud handelskantoor krijgt de bestemming van galerie; het voormalig predikantenhuis wordt omgebouwd tot visrestaurant.

Aan het opknappen van oude gebouwen zit echter ook een keerzijde. Duizenden bewoners in Semarang en Jakarta zullen dankzij deze ontwikkeling een ander dak boven hun hoofd en een nieuwe werkplek moeten zoeken. Ook zijn veel gebouwen inmiddels onherkenbaar veranderd. De foto’s van Isabelle Boon zijn daarom een bijzondere tijdsopname van stadscentra en mensen in transitie.

Isabelle Boon

Isabelle Boon, documentair fotograaf, wil met haar foto’s, zoals ze zelf verwoordt: “de revitalisering en de mensen die direct betrokken zijn en de effecten van dichtbij ervaren, een gezicht geven: van tijdelijke bewoners, via bouwvakkers en restaurateurs naar de nieuwe gebruikers.