Azië zaal
Vaste tentoonstelling

Azië

Azië zaal: religie praktiseren

In de zomer van 2024 is de Azië zaal opnieuw ingericht. Deze zaal verkent hoe mensen in West-, Centraal- en Zuid-Azië religie beoefenen. Door religie kunnen mensen betekenis vinden in het leven. Zij doen dit vaak door verbinding met plekken, zoals een rivier of heiligdom, met voorwerpen, zoals boeken, iconen en beelden, en met mensen, zoals heiligen en heilige figuren. Tijdens stilte in meditatie, maar ook door beweging in processies en ommegangen, drukken mensen hun toewijding uit.

Opnieuw ingericht

Bij een religieuze ervaring past het soms om je eigen omgeving te verlaten en op pad te gaan. Veel mensen nemen deel aan pelgrimstochten naar bedevaartsplaatsen zoals Jeruzalem of de graven van soefi-heiligen, die in Zuid-Azië door volgelingen van verschillende geloven worden bezocht. Deze pelgrimsplaatsen vormen een verbindingspunt waar mensen van verschillende culturen of geloofsovertuigingen samenkomen. Zij gaan op weg voor zegeningen of zuivering, voor een beter zelfbewustzijn of om zich te verbinden met de geschiedenis en de gemeenschap. Mensen reizen ook om een spiritueel persoon zoals een monnik of een yogi te bezoeken. Deze spirituele leraren geven begeleiding en soms worden er heilige plekken om hen heen gecreëerd

In de afgelopen eeuwen werd er vaak verzameld vanuit een eurocentrisch beeld; verzamelaars zagen het jodendom en het christendom als religies die in Europa werden beoefend. Daarom vonden zij het niet relevant om in West-Azië te verzamelen.

Vandaag de dag probeert het museum de collecties met betrekking tot religie diverser te maken. Deze zaal is opnieuw ingericht om bezoekers na te laten denken over hoe mensen in West-, Centraal- en Zuid-Azië religie in de praktijk brengen en ervaren in hun dagelijks leven.

De vernieuwde zaal is weer open voor publiek.

Wil je zelf door de online collectie Azië struinen, klik dan hier.

Azië zaal