wereldfair
6 juni 2022

Wereldfair

Bezoek de Wereldfair in de museumtuin

Tijdens de Wereldfair in Museum Volkenkunde maak je kennis met de diversiteit die de wereld rijk is. Kom langs op Tweede Pinksterdag voor muziek, activiteiten, workshops en demonstraties.  Struin over de markt met de mooiste producten uit alle windstreken en bezoek het foodplein met de heerlijkste gerechten.

Maandag 6 juni: Tweede Pinksterdag

  • De markt is geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
  • Het programma met optredens, workshops en demonstraties start om 11.00 uur. Bekijk het programma hieronder.
  • De markt en de programma's in de museumtuin zijn gratis toegankelijk.
wereldfair-artwork-2022

Workshop | Zuid-Afrikaanse liefdesbriefjes

Je kunt een liefdesbrief schrijven, maar nog veel leuker is het om er één met kralen te maken, net als bij Nguni en de Zulu in Zuid-Afrika. Jongeren maken daar een kralenbriefje voor de persoon waar ze verliefd op zijn. In zo’n briefje wordt met verschillende kleuren en vormen een boodschap overgebracht. Tijdens de Wereldfair krijg je de kans zelf een liefdesbrief te maken voor een geliefde, wie dat ook mag zijn. Kom naar de workshop Zuid-Afrikaanse liefdesbrief en verlaat de Wereldfair met een wel heel bijzonder geschenk.

Deelname gratis / Op basis van beschikbaarheid / Vanaf 8 jaar / Doorlopend tussen 11.00 - 17.00 uur

Afrikaanse liefdesbrief

Workshop | Indonesische vlieger maken

Over de hele wereld wordt door jong en oud met veel plezier gevliegerd. Vliegers werden waarschijnlijk duizenden jaren geleden in China uitgevonden. Via de zijderoute heeft het vliegeren zich verspreid over Azië en andere delen van de wereld. In deze workshop laat je je inspireren door een vlieger in de vorm van een vliegende hond, de kalong, afkomstig uit West-Java. Naast het vliegeren, is voor veel mensen het zelf maken van een vlieger ook een sport. Kom jij ook een mooie vlieger maken?

Deelname gratis / Op basis van beschikbaarheid / Vanaf 6 jaar / Doorlopend tussen 11.00 - 17.00 uur

Indonesische vlieger

Workshop | Batik

Batik is wereldwijd een bekend ambacht. Voor deze techniek wordt een patroon aangebracht met bijenwas op stof. Vervolgens worden laag voor laag verf en was aangebracht. Waar de was zit komt geen verf en ontstaat een prachtig kleurrijk eindresultaat. In deze workshop experimenteer je zelf met kleur en de batiktechniek op papier, geïnspireerd op batiks uit Indonesië.

Deelname gratis / Op basis van beschikbaarheid / Vanaf 8 jaar / Doorlopend tussen 11.00 - 17.00 uur

batik

Optreden | Banda Carumba

¡CARUMBA! Is een 9-koppige latin, rumba, reggae band. Waar ¡CARUMBA! speelt schijnt de zon, ook wanneer het regent. En altijd met mucho corazon! 

¡Vamos a bailar!

Diverse plekken buitenterrein / 16.00-17.00 uur

¡CARUMBA!

Optreden | Leeuwen-en drakendans

Heb jij de Chinese Noordelijke leeuw al gezien? Kom samen op de foto met de Chinese leeuw voor veel geluk en voorspoed! De Chinese draak is een opvallende Chinese volksdans en verjaagd al het kwade, net zoals het lawaai van vuurwerk dat doet, en brengt geluk en voorspoed. Bij deze dans vormen een aantal dansers een Chinese draak, de voorste in de stoet draagt de kop van de draak en de rest vormt het lichaam.

Diverse plekken buitenterrein / 11.00-11.30 uur, 13.15-13.45 uur en 15.30-16.00 uur

Leeuwendans drakendans

Optreden | Job & De Leeuw 

Job & De Leeuw spelen opzwepende zelfgeschreven songs met invloeden uit de klezmer en bluegrass rags. Met viool, cajon, gitaar, tapdans en hun stemmen produceren ze het geluid van een complete band en laten ze de mensen dansen en genieten. Met af en toe een gevoelig lied om bij weg te dromen.

Diverse plekken buitenterrein /11.45-12.15 uur, 14.00-14.30 uur en 16.15-16.45 uur

Optreden Job & De Leeuw 

Optreden | Indiase dans

De Indiase dansgroep Mohini uit Eindhoven treedt op met swingende Bollywood dansen. Vrolijke Bollywood muziek wordt gecombineerd met kleur en ritme, met hasta’s (handgebaren) om een verhaal te vertellen, met stappen uit de klassieke dansen, volksdansen en diverse dansstijlen. Het resultaat: spetterende optredens. Waan jezelf even in India. Geniet en laat je aansteken door de onuitputtelijke energie en vrolijke dansen en voel je blij!

Diverse plekken buitenterrein / 12.30-13.00 uur en 14.45-15.15 uur

Indiase dansgroep Mohini

Activiteit | Henna laten zetten

Al van oudsher zijn er hennatradities bekend bij verschillende volken in verschillende werelddelen. Elk volk heeft zo zijn eigen motieven, gewoonten en gebruiken. Zo kenmerken de Marokkaanse versieringen zich door hun geometrisch karakter, terwijl in het Midden-Oosten veelal bloemmotieven worden aangebracht. In India zijn het vaak de waaiertjes, paisleys en traantjes die de boventoon voeren. Henna Artieste Fatima Oulad Thami heeft zich al deze stijlen meester gemaakt. Kom je ook een henna laten zetten?

Deelname gratis / Op basis van beschikbaarheid / Doorlopend tussen 11.00 - 17.00 uur

Henna laten zetten

Activiteit | Chinees spel Mahjong

In 1864 werd het spel geïntroduceerd in de Chinese havenstad Ningpo. Leer en doe mee met dit fascinerende Chinese gezelschapsspel.                                                                                     

Deelname gratis / Op basis van beschikbaarheid / Vanaf 10 jaar / Doorlopend tussen 11.00 - 17.00 uur

Mahjong
Bron foto: www.mahjongclubderodesleutels.nl