koken-voor-tjampakka
3 juli 2021

Theater voor Keti Koti 2021

Muziektheatergezelschap de Veenfabriek vroeg componist / muzikant Bastiaan Woltjer en culinair storyteller Maureen de Jong om samen met drie jonge acteurs te onderzoeken hoe NU muziektheater te maken met betrekking tot slavernij en het koloniale verleden. Waar doe je goed aan?

 

ALLE AVONDEN ZIJN UITVERKOCHT

Koken voor Tjampakka is op 1, 2 en 3 juli te zien tussen 19.00 en 22.00 uur in Museum Volkenkunde.

Koken voor Tjampakka

In Koken voor Tjampakka nemen ze het publiek met muziek, theater en lekker eten mee in hun zoektocht tijdens vier bijzondere avonden in Museum Volkenkunde in Leiden en Het Nationale Theater in Den Haag. Een omstreden 19e-eeuws toneelstuk en een wetenschappelijk proefschrift vormen het vertrekpunt voor de voorstelling.

Sarah Adams promoveerde in 2020 aan de universiteit van Gent, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte. In haar proefschrift ‘Repertoires of slavery, Representations of colonial slavery on the Dutch stage, 1770-1810’ analyseert ze slavernijkritische toneelstukken die in Nederland te zien waren tussen 1770 en 1810 over zowel de Trans-Atlantische slavenhandel als ook over de slavernij in de Oost.

Uit het proefschrift: De toneelstukken laten zien dat je in die tijd tegen slavernij kon zijn en tegelijkertijd kon geloven in een natuurlijke hiërarchie, waarin de Europeanen met hun verlichte ideeën moreel superieur waren, en mensen van Afrikaanse afkomst minder ‘beschaafd’ waren en op „den laagsten trap der menschheid” stonden.

Koken voor Tjampakka is een vervolg op de voorstelling Koken voor Kakera Akotie.

Beide voorstellingen maken deel uit van jaarlijkse initiatief Theater voor Keti Koti.

veenfabriek

Over Theater voor Keti Koti

Theater voor Keti Koti is vernoemd naar Keti Koti, de dag waarop we elk jaar vieren en herdenken dat het Koninkrijk der Nederlanden op 1 juli 1863 de slavernij afschafte in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Theater voor Keti Koti wil met voorstellingen en artistieke programma’s bewustwording creëren en de betekenis van de landelijke herdenking en viering op 1 juli verdiepen en meer zichtbaar maken.

Over Tjampakka

Tjampakka is een personage uit het toneelstuk ‘Kraspoekol; of de Slaaverny’ (1800) van Dirk van Hogendorp. Het stuk beleefde tot op heden slechts één opvoering, op 20 maart 1801 in de Haagse Schouwburg, die vroegtijdig moest worden gestaakt wegens toenemend tumult in de zaal.

Credits

Met én door Maureen de Jong, Patsy Kroonenberg, Anton de Bies, Billy de Walle, Bastiaan Woltjer en gasten

Artistieke begeleiding | Joeri Vos, Phi Nguyen

Publiciteit en marketing | Kelly de Haan, Judy Lijdsman

 

www.veenfabriek.nl