Matariki 2024
22 juni 2024

Programma Matariki – Maori nieuwjaar

Programma Matariki – Maori nieuwjaar 

Kom langs en leer meer over de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland en de Matariki-viering. Er is een afwisselend programma met workshops, familielezingen en rondleidingen. Volg een workshop om te leren paddelen in een waka (Maorikano) of plof neer in de kidscorner bij een voorleesvoorstelling. Het programma vindt zowel binnen als buiten plaats en biedt een leuke dagactiviteit voor jong en oud.

Buitenprogramma

Buiten in de museumtuin zijn er verschillende activiteiten zoals workshops, verhalen vertellen, waka varen. Daarnaast is er ook een barbecue met een “sausage sizzle” en livemuziek. Voor de kleintjes is er een speciale kidscorner met kleurplaten, vlieger maken en voorleesvoorstellingen van kinderboekenschrijver Rasam Moghimi. 

Livemuziek: Hugh Hokopaura

Hugh Hokopaura heeft altijd muziek in zijn leven gehad. Of het nu komt door de sterke Whanau-connecties met muziek in Taranaki of door het spelen in bands in Auckland, Hugh is nooit ver verwijderd geweest van waar hij van houdt. Nu hij in Nederland aan een nieuwe reis begint, is Hugh op zoek naar een mix van al zijn invloeden uit de Blues, Rock en bedachtzame folk tot een compleet Kaleidophonic geluid. Het verhaal voor Hugh begint opnieuw geleid door de lessen van het verleden en de hoop voor de toekomst.

Vanaf 12:30 | Museumtuin | Botenhuis 

Voorlezen met kinderboekenschrijver Rasam Moghimi

Rasam Moghimi zal een voorleesvoorstelling geven voor kinderen en volwassenen. Schuif aan of plof neer op een zitzak en laat je meevoeren door Rasam in de avonturen van zijn boek We're All Just Birds. 

Rasam Moghimi, nu in Nederland maar opgegroeid in Auckland, Nieuw-Zeeland, schreef zijn debuut “We're All Just Birds”. Rasam vertelt niet alleen verhalen, maar is ook een melodiemaker die muzikale magie in de mix stopt. Met nog veel meer verhalen in het verschiet is hij op een grillige reis en creëert hij verhalen die dansen met de harten van lezers. 

13:30-14:15 en 15:30-16:15 | Museumtuin | kidscorner bij het botenhuis 

Voorlezen met kinderboekenschrijver Rasam Moghini

Doorlopende activiteit: Vlieger maken 

Een vlieger maken en oplaten is de manier bij uitstek om Matariki te vieren. Vroeger werden vliegers gebruikt om contact te maken met de goden, mensen ver weg en overledenen. Er werden ook vliegerwedstrijden gehouden. Schuif aan en maak je eigen vlieger om deze ook zelf op te laten!  

13:00 – 16:30 | Museumtuin | Kidscorner 

Matariki verhaal vertelling

Matariki stories (Verhaal op zaal): Matariki is de Maori-naam voor een groep van zeven sterren, in Nederland ook wel de Plejaden groep genoemd. Het moment waarop dit sterrencluster aan de hemel verschijnt, markeert het begin van de Maorikalender. Vlak daarna komt de nieuwe maan in zicht en vieren de Maori hun nieuwe jaar. Zij danken dan de aarde en betuigen hun respect. Sinds 2022 is Matariki ook een officiële feestdag in Nieuw-Zeeland die dit jaar op 22 Juni gevierd wordt met optredens, kunst, eten en verhalen. Leer tijdens deze storytelling meer over wat Matariki is en de verhalen die ermee verbonden zijn. 

13:00-13.30 en 15:00-15:30 | Museumtuin | Kidscorner | Nederlands 

Matariki verhaal vertelling

Haka workshop

De indrukwekkende Maori-Haka is een combinatie van woord, zang en dans, met stampende voeten, rollende ogen en uitgestoken tong. Hoe je dit doet en wat het betekent leer je tijdens deze workshop.

12:30-13:00, 13:30-14:00 en 14:30-15:00, 16:30-17:00 | Museumterrein | Vanaf 6 jaar

Matariki Haka workshop

Barbecue

Lekkere trek gekregen? Haal een broodje met worst vers van de grill tijdens de barbecue! Natuurlijk zijn er ook vegetarische opties mogelijk. De barbecue wordt gehost door onze partners van Kiwi's in Holland en ondersteund door de Nieuw-Zeelandse ambassade.

13:00 – 16:15 | Museumtuin/botenhuis | Cash only

Matariki Barbecue

Waka varen

Deze dag biedt iedereen een unieke kans om mee te varen in een waka! De waka is het symbool bij uitstek van Maori-identiteit. De zee gaf de aanleiding voor bewoners om vernuftige navigatietechnieken en efficiënte kano’s te ontwikkelen. Volgens de overleveringen reisden hun voorouders in zeven waka’s voor de eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Iedere groep weet precies met welke waka hun voorouders aan land kwamen. De waka speelt daarom een belangrijke rol in het leven van veel Maori’s. Tegenwoordig hebben veel familiegroepen nog steeds een eigen waka waar zij tijdens speciale gelegenheden mee varen. Studentenvereniging Njord zal op ceremoniële wijze in de waka varen, waarna je de workshop waka peddelen kunt volgen. Hier leer je zelf de waka te peddelen.

Doorlopend tussen 13.00-16.30  | Op basis van beschikbaarheid | Alle leeftijden, zwemdiploma verplicht | Museumterrein voor

Waka varen

Droog peddelen

Heb je nog geen zwemdiploma, maar wil je wel de waka leren peddelen? Dan kun je meedoen aan de workshop droog peddelen. Droog op land, maar wel langs het water.

Doorlopend tussen 13.00-16.00  | Op basis van beschikbaarheid | Alle leeftijden | Museumterrein voor

Droog peddelen

Binnenprogramma

Rondleiding Oceanië door conservator Wonu Veys

Dierbare schatten: Maori kunst en cultuur (rondleiding): Onze conservator Wonu Veys vertelt over de dynamiek van de Maori cultuur en de rijkdom aan voorwerpen tijdens deze rondleiding. Aspecten zoals hedendaagse Maori identiteit, tatoeage en boten bouwen en varen worden belicht in de Oceanië-zaal.

13:30-14.00 en 16.30 – 17.00 | Nederlands 

Rondleiding Oceanië

Lezing: Wat is Matariki?

Matariki, de naam voor de sterren van de Plejaden die rond het begin van de winter in het zuidelijk halfrond aan de hemel verschijnen, luiden het begin van het nieuwe jaar in. Het was en is nog steeds een tijd om samen te komen en feest te vieren. Sinds 2022 is het een officiële feestdag in Nieuw-Zeeland. Conservator Oceanië, Wonu Veys vertelt over de oversprong van dit feest en hoe het doorheen de tijd gevierd werd. 

Grote zaal | 15:00-15:45 | Nederlands

Lezing: Wat is Matariki?

Workshop Poi bal maken

Om hun polsen soepel te houden, oefenen Maori uit Nieuw-Zeeland met poi ballen. Poi ballen zijn een soort jongleerballen aan een touwtje, gemaakt van papier en andere materialen, waarmee je de poi dans doet. Onder begeleiding van een museumdocent maak je je eigen poi bal, waarna je kunt aanschuiven bij de workshop poi dans. Hier leer je alle trucs en moves om de poi ballen te gebruiken. 

12:30 – 13:30, 14:00-15:00 en 15:30 – 16:30 | Wereldclub Atelier 

Workshop Poi bal maken