Lezing Untold
23 juni 2024

Lezing Untold

Lezing over Afro-Spiritualiteit en Recht in het Caribisch gebied

Met het Black Heritage Festival (BHF) verschuift Untold de blik naar immaterieel erfgoed, waarbij zij zowel naar het verleden, het heden en de toekomst van Afrikaans immaterieel erfgoed kijkt.  Untold nodigt voor het Black Heritage Festival 2024 Richenel Ansano, woonachtig op Curaçao, uit om in samenwerking met The Black Archives en Wereldmuseum Leiden een lezing te geven over zijn reflectie op hoe de koloniale rechtspraak en Afrikaanse cultuur elkaar hebben beïnvloed in het Caribisch gebied.

Tickets

Tickets voor de lezing kosten €6,00 en geven ook toegang tot het museum. Reserveer je ticket hieronder. 

:host { --enviso-primary-color:#376feb; --enviso-secondary-color: #376feb; font-family: Mabry pro; } .enviso-offer-filters-wrapper { display: none; } #ticket-description { ???????????? display: none; ???? } .enviso-title { ???????????? display: none; ???? } .enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: grid; grid-template-columns: calc(50% - 1em) calc(50% - 1em); align-items: stretch; } :host .enviso-tickets-mobile enviso-ticket-item { float: none; margin-right: 1em; width: auto; } :host enviso-ticket-item { margin-bottom: 1em; margin-right: 1em; box-sizing: border-box; } .enviso-dialog-content { background-color: #DDF4F2; }

Over de lezing

Richenel Ansano, auteur van het aankomend boek over Afro-Spiritualiteit en Recht, zal tijdens deze lezing de invloed van Afrikaans erfgoed op het Caribisch gebied belichten. Wat betekent dit voor nu en de toekomst?

De lezing onderzoekt hoe het Afrikaanse erfgoed diep verweven is met koloniaal recht en maatschappelijke structuren die hun stempel hebben gedrukt op de hedendaagse realiteit. De focus ligt op de complexe relaties tussen diverse etnische groepen, rechtssystemen en wereldbeelden, en hoe deze elementen elkaar diepgaand hebben beïnvloed.

Richenel benadrukt dat deze invloeden niet oppervlakkig zijn, maar een fundament vormen voor de hedendaagse ervaringen in het Caribisch gebied. Het begrijpen van de geschiedenis en evolutie van Afrikaans cultureel erfgoed in het Caraïbisch gebied is belangrijk om mechanisme en structuren in de maatschappij beter te begrijpen, vooral voor degenen van Afrikaanse (diaspora) afkomst in Nederland. Het kennen van de geschiedenis en evolutie van Afrikaans cultureel erfgoed biedt een basis voor het begrijpen en vormgeven van individuele en gemeenschappelijke identiteiten.

De lezing draagt bij aan het nadenken over maatschappelijke vooruitgang door bewustwording, educatie, het doorbreken van stereotypen oftewel een koloniale blik en het stimuleren van kritische discussies over belangrijke sociaal-culturele kwesties in het Caribisch gebied als hier in Nederland.

Aanvullend is er een programma met een performance.

Zondag 23 juni | 14:00 – 16:00 (inloop vanaf 13:30) | leeftijd 13+ | Grote zaal 

Lezing untold