Keti Koti
3 juli 2022

Keti Koti in Museum Volkenkunde

Elk jaar wordt op 1 juli op verschillende plekken in Nederland de slavernij herdacht en de afschaffing gevierd. Bij Museum Volkenkunde vindt er een kranslegging plaats, zijn er drie voorstellingen van de muzikale en smakelijke voorstelling Koken met Amba van De Veenfabriek en kun je naar muziekoptredens komen van Stichting Songs of Freedom. Bekijk hieronder het volledige programma.

Kranslegging

Naast het vieren van bevrijding bestaat er, onder de Surinaamse, Caribisch Nederlandse, Indische en Molukse gemeenschappen in ons land, ook behoefte aan een moment van bezinning of herdenking aan hen die hebben geleden onder de slavernij en het koloniale bewind. Om die reden zal op 30 juni om 16.00 uur een plechtigheid plaatsvinden op het terrein van Museum Volkenkunde. Een bijeenkomst, waarbij o.a. vertegenwoordigers van gemeente, Universiteit en bovengenoemde gemeenschappen zijn uitgenodigd. Er zal een krans worden gelegd en een plengoffer worden gebracht. Verder zijn er enkele sprekers en er is een muzikale bijdrage. Dit is een initiatief met Yacintha van de stichting Songs of Freedom in samenwerking met Museum Volkenkunde.

Wanneer: Donderdag 30 juni 2022, 16:00 uur

Voorstelling: Koken met Amba

Amba is jarig en trakteert haar klas vol trots op een Surinaamse lekkernij. Ze draagt een speciale koto voor haar verjaardag. Vroeger durfde ze dat niet. Totdat oma haar alles leerde over de Surinaamse cultuur en hoe Nederland en Suriname onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Koken met Amba is een muzikale en smakelijke voorstelling (6+) waarin we aan de hand van de Surinaamse keuken de familiegeschiedenis van de tienjarige Amba vertellen. Begeleid door swingende liedjes met percussie, piano en trombone volgen we het spoor van Amba’s familie terug in de tijd: van Nederland via Suriname naar West-Afrika. Jacintha Groen maakt heerlijke Surinaamse verjaardagstraktaties!

Wanneer: Er vinden drie voorstellingen plaats in het museum:

  • Zaterdag 2 juli van 11:00 - 11:40 uur
  • Zondag 3 juli van 11:00 - 11:40 uur
  • Zondag 3 juli van 14:00 - 14:40 uur

TicketsKoop hier tickets.

Keti Koti
Credits: 
Zang: ’Ntianu Stuger 
Hammond orgel & Zang: Sophie Anglionin 
Percussie & Zang : Vernon Chatlein 
Muziek, tekst & Zang: Bastiaan Woltjer 
Mixing & mastering: Roland Dirkse 
Video & editing: Isaac Owusu
 

Waarom deze voorstelling?
Sociale bewustwording en het zien van verschillen tussen mensen begint al op jonge leeftijd. Hoe kijk je naar jezelf en naar de ander? Waarin verschil ik van die ander? Wat zijn overeenkomsten? En hoe ga ik daar mee om? Het koloniale verleden is een ontzettend belangrijk onderdeel van onze Nederlandse geschiedenis en van ons als maatschappij. Door middel van het meerjarige initiatief Theater voor Keti Koti besteedt De Veenfabriek jaarlijks op theatrale en culinaire wijze aandacht aan dit gedeelde verleden.

Mini-rondleidingen
Na afloop van de voorstelling bieden we ook mini-rondleidingen aan langs objecten in het museum die te maken hebben met het slavernijverleden. Per rondleiding kunnen er maximaal 15 deelnemers mee. De rondleidingen duren 15 minuten. De een start direct na de voorstelling, de andere een half uur na de voorstelling.

Zaterdag 2 juli 

  • van 11.45 tot 12.00 uur
  • van 12.15 tot 12.30 uur

Zondag 3 juli 

  • van 11.45 tot 12.00 uur
  • van 12.15 tot 12.30 uur
  • van 14.45 tot 15.00 uur
  • van 15.15 tot 15.30 uur
diorama

Muziekoptredens van Stichting Songs of Freedom

Stichting Songs of Freedom richt zich, zoals de naam aangeeft, op de muzikale viering van Keti Koti. Voorgaande jaren vond dit festival plaats in de Hooglandse Kerk, dit jaar bij Museum Volkenkunde op het buitenterrein. Er komen verschillende artiesten, waaronder een optreden van het Songs of Freedom Projectkoor met prachtige gospelliederen.

Wanneer: Zaterdag 2 juli van 13:30 - 17:45 uur

Ronald-Snijders
Fluitist Ronald Snijders

Workshop: Maak een vrijheidsvogel

Tevens zal Museum Volkenkunde de workshop, maak een vrijheidsvogel, organiseren. Deze workshop vindt plaats onder begeleiding.

Dit is een gratis activiteit en te volgen voor kinderen vanaf 8 jaar.

Wanneer: Zaterdag 2 juli, doorlopend tussen 14:00 - 17:00 uur

vrijheidsvogel

Dit programma is in samenwerking met:

logos

En nog meer online

Kom op deze pagina meer te weten over Keti Koti. Lees bijvoorbeeld de verhalen over de angisa en de koto, of ga zelf aan de slag en maak een vrijheidsvogel of heerlijke telo met pindasaus. Ook zijn verschillende programma-onderdelen van het digitale festival van 2021 terug te kijken.