Bibliotheek

Bibliotheek

Een unieke bibliotheek in het Wereldmuseum

Het Wereldmuseum heeft een unieke bibliotheekcollectie over etnografie, antropologie, beeldende kunst en materiële cultuur wereldwijd. Iedereen is welkom om de bibliotheek te raadplegen. De bibliotheek is geopend van dinsdag t/m vrijdag, 13.00 – 17.00 uur.

Let op: de bibliotheek is gesloten van maandag 22 juli tot en met vrijdag 23 augustus 2024.

Collectie

Het Wereldmuseum heeft vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Leiden; de bibliotheken van al deze musea zijn in Leiden raadpleegbaar. Door de rijke geschiedenis van deze musea beschikt het Wereldmuseum over  een unieke bibliotheekcollectie over etnografie, antropologie, beeldende kunst en materiële cultuur wereldwijd, die is opgebouwd sinds de vroege 19e eeuw. De collectie bestaat uit ruim 78.000 boeken en ongeveer 1000 tijdschrifttitels (waarvan ongeveer 60 nog lopend). De collectie is geografisch en daarbinnen op onderwerp ingedeeld. De lijst van onderwerpen, regio’s / landen en hun signatuurcodes zijn hier te vinden.

Naast boeken en tijdschriften heeft de bibliotheek een aantal bijzondere collecties, namelijk pamfletten en brochures, stageverslagen, privéarchieven, kaarten, veilingcatalogi en manuscripten.

Daarnaast biedt de bibliotheek toegang tot het museumarchief, waarin onderzoek gedaan kan worden naar de geschiedenis van de verschillende collecties en instituten.

De bibliotheek bezoeken

Iedereen is welkom om onderzoek te doen in de bibliotheek van het Wereldmuseum. Bezoek is mogelijk  van dinsdag t/m vrijdag, 13.00 - 17.00 uur. Indien mogelijk vernemen wij graag vooraf welke publicaties – boeken, tijdschriften e.d. – je wilt raadplegen.

We nodigen je graag uit om de bibliotheek te raadplegen. Er zijn faciliteiten om kopieën en scans te maken. Onze boeken zijn te vinden in Worldcat. Zodra in de tweede helft van 2024 onze online catalogus vernieuwd is, wordt het gemakkelijker om geavanceerd te zoeken.

Voor al je vragen over de bibliotheek kun je terecht bij: 

Marieke van Bragt, bibliothecaris / archivaris, 

bibliotheek@wereldmuseum.nl 

Bezoekadres

Wereldmuseum Leiden

Het eerste gebouw direct aan de linkerhand bij entree Steenstraat. Steenstraat 1A 2312 BS Leiden

T. 088 0042 907

E.bibliotheek@wereldmuseum.nl