keiga-kamerscherm-na-restauratie
Persbericht:

Museum Volkenkunde genomineerd voor Museumprijs 2021

Museum maakt kans op 100.000 euro voor realisatie museumdroom

Met trots melden we dat Museum Volkenkunde met zijn digitale toepassing Deshima Experience genomineerd is voor de Vriendenloterij Museumprijs 2021. Na de vakjury is nu het publiek aan zet, dat kan vanaf nu tot en met 26 november op zijn favoriet stemmen. Inhoudelijk directeur Wayne Modest: “Voor het tweede jaar achtereen is een Leidse instelling genomineerd, wij hopen uiteraard dat we de stem van het publiek winnen. Zodat we verder kunnen bouwen aan onze museale droom.” 

In totaal zijn drie musea genomineerd. Wie de meeste publieksstemmen krijgt, ontvangt de prijs van 100.000 euro. Te besteden aan de museale droom. Voor Volkenkunde is dat het verder openbaar maken van de collectie door die digitaal toegankelijk te maken voor iedereen, waar ook ter wereld. Immers als wereldmuseum met collectie van over de hele wereld is het van belang ook wereldwijd toegankelijk te zijn. Waar je ook bent. Voor research, vraagstukken rond koloniaal erfgoed, kennisdeling, en het leren van geschiedenis en andere verhalen. Stemmen kan tot 27 november via volkenkunde.nl en via museumprijs.nl. Of Volkenkunde de prijs ook echt wint, wordt op 2 december live bekendgemaakt bij Koffietijd op RTL4.

De VriendenLoterij Museumprijs heeft ieder jaar een ander thema. Dit jaar staat de prijs in het teken van ‘Een digitaal verhaal’: welk museum onderscheidt zich door inzet van digitale middelen die het verhaal van het museum ondersteunen en versterken?

Deshima Experience

Museum Volkenkunde kreeg de nominatie voor zijn zeer vernieuwende digitale ervaring: de web-app Deshima Experience. Volkenkunde ontwikkelde deze applicatie speciaal bij het gerestaureerde Japanse Keiga Kamerscherm uit 1836. Met de applicatie ontsluit het museum zijn collectie op een unieke manier; Iedereen kan hiermee voor, tijdens en na het bezoek via bijvoorbeeld de smartphone, tablet of computer allerlei verhalen over het kamerscherm en de Japancollectie beleven. En als kers op de taart kan je ook de collectie even in huis plaatsen: met augmented reality kan je het kamerscherm bijvoorbeeld virtueel levensgroot in je huiskamer of klaslokaal neerzetten. 
 

VriendenLoterij Museumprijs

Het Prins Bernard Cultuurfonds en de VriendenLoterij (voorheen BankGiro Loterij) reiken jaarlijks in samenwerking met de Museumvereniging de VriendenLoterij Museumprijs (voorheen BankGiro Loterij Museumprijs) uit. De prijs is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland. Vorig jaar stemden in totaal 84.176 mensen op hun favoriete museum. Eerdere winnaars zijn: Naturalis Biodiversity Center (2020), Stedelijk Museum Schiedam (2019), Maritiem Museum Rotterdam (2018), Textielmuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014). Meer informatie over de prijs via: www.museumprijs.nl  
 

---------------------------------------------
Noot aan de redactie, niet voor publicatie:
Download hier hi-res beeldmateriaal van het Keiga Kamerscherm. 
Voor aanvullende informatie of vragen, neem contact op met Rachel Voorbij, via 06-30254143 of pers@wereldculturen.nl