Keti Koti intro
Vaste activiteit

Feest! – Keti Koti

Iedere dag wordt er wel ergens op de wereld feest gevierd. Niet iedereen viert dezelfde feesten maar feesten doen we allemaal! Wil je je een verwerkingsles op de onderwijsprogramma's: Feest! Wereldwijd, Sabi Suriname of zoek je inspiratie om met de klas een werelds feestje te bouwen? Hier vind je creatieve activiteiten, verhalen en feestvoorwerpen passend bij het feest Keti Koti.

Keti Koti

Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken'. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de slavernij herdacht wordt en de vrijheid gevierd. Ongeveer 150 jaar geleden kwam er een einde aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, die toen koloniën van Nederland waren.

De jaarlijkse viering vindt plaats in het Oosterpark in Amsterdam bij het Nationaal monument Slavernijverleden. Op de foto is het beeld aangekleed om de voorouders te eren die in slavernij leefden. Kinderen uit de buurt hebben witte bloemen bij het monument gelegd. Bekijk hier een filmpje van Keti-Koti in het Oosterpark, en hier van de viering in het Afrika Museum.

Keti Koti

Kant-en-klare les volgen? Dat kan hier

Oog icoon

Kijk de video met de geschiedenis van Suriname in zand getekend.

Muziek icoon

Vier de vrijheid door het Mansipasi-lied te zingen! Mansipasi betekent ‘emancipatie’. De dag van de afschaffing van de slavernij wordt ook de dag van de emancipatie genoemd. In deze video zingt muziekleraar Ricardo het lied. Zijn voorouders hebben zich al 100 jaar voor de afschaffing van de slavernij vrijgevochten. Dit is de songtekst. 

Tip 1: Oefen het lied tot het in je hoofd zit. De docent zingt voor en wijst de juiste tekstregel aan zodat de leerlingen mee kunnen zingen. Je kan dit stapsgewijs doen en de kinderen eerst alleen 2 regels mee te laten zingen (bijvoorbeeld ‘Oen prisiri’ en ‘katibo no de moro’). Na een paar keer oefenen kunnen een of meer leerlingen de voorzingrol van de docent overnemen.  
Tip 2: Verdeel de groep in tweeën en laat de regels om en om zingen (1-2-1-2). Hierbij reageren de zangers als het ware op elkaar.  

  schaar

Veel mensen denken bij vrijheid aan vogels. In Suriname vliegen veel van de mooiste vogels van de wereld. Mensen die tot slaafgemaakt waren wilden misschien wel net als die vrije vogels wegvliegen. Maak met deze wereldactiviteit je eigen vrijheidsvogel.

 tekstwolk

Bespreek samen de volgende stelling: Keti Koti zou een nationale feestdag moeten zijn. Waarom wel/niet?

 

symbool eten

Zin in feestelijk hapje? Bekijk de kookvideo in de feestkeuken en leer stap voor stap een smakelijk hapje maken.

Feest! Wereldwijd is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een landelijk initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Meer informatie over Feest! lees je hier