Oceanië - Ontmoetingen
Een zee van eilanden

Ontmoetingen

Cadeaus

Bij ontmoetingen tussen Oceaniërs en voor het onderhouden van sociale netwerken, is ‘geven’ belangrijk. Het ruilen van cadeaus tijdens grote feesten is heel gebruikelijk. Ook met ongenode gasten, zoals indertijd de westerlingen die aan wal kwamen, probeerden Oceaniërs een productieve relatie aan te gaan door voorwerpen te schenken. 

Kunstenaar Lisa Reihana

‘In Pursuit of Venus (infected)’ is de titel van het panoramische videowerk van Maori kunstenaar Lisa Reihana. Het is een indrukwekkende interpretatie van een behangontwerp dat in 1804 geproduceerd is door de Franse ondernemer Joseph Dufour. Dat ontwerp met de naam ’Les sauvages de la Mer Pacifique’ verbeeldt in twintig panelen de fascinatie voor ontdekkingsreizen van kapitein Cook, De Bougainville en De la Pérouse naar Oceanië. Tweehonderd jaar later brengt Reihana het behang tot leven met bevolkingsgroepen uit Oceanië. Ze laat de complexiteit van culturele identiteit en kolonisatie zien door ook ontmoetingen met Europeanen erin te verwerken.

Lisa Reihana
In Pursuit of Venus (infected) - Lisa Reihana

Een gemiste ontmoeting

Er is een bijzonder verhaal te vertellen over deze verenmantel. Dit schitterende kledingstuk vormt het stille bewijs van een gemiste ontmoeting. In 1823 ondernam Liholilo, Koning Kamehameha II samen met zijn echtgenote en andere belangrijke Hawaïanen een diplomatieke reis naar Groot-Brittannië. Nog voor de ontmoeting met de Britse koning George IV braken de mazelen uit en de koning en zijn vrouw overleefden dit niet. Dit indrukwekkende cadeau, ingezet om diplomatieke betrekkingen met de Europese vorst aan te knopen, bleef achter in groot Brittannië

Verenmantel voor koning George IV
Verenmantel voor koning George IV