Wereld vol Veren - Museum Volkenkunde - Foto: Sequoia Emmanuelle - Hoofdtooi: Ka Amorastreya
Afgelopen

Wereld vol Veren

Met veren maak je indruk, wereldwijd en al eeuwenlang.

Veren zijn schitterend, onderscheidend en verbindend, verleidelijk, artistiek, exclusief en stijlvol. Kleding en voorwerpen met veren zitten vol informatie en kleurrijke verhalen over de dragers en hun wereld. De mooiste verenobjecten uit de museumcollectie die vanwege hun kwetsbaarheid zelden zijn getoond, zijn eindelijk te zien voor het grote publiek. Nu te zien: WERELD VOL VEREN.

De tentoonstelling is inmiddels afgelopen en was t/m 5 maart 2017 te zien in Museum Volkenkunde.

Spectaculaire collectie

Overal ter wereld dragen mensen veren. Verwerkt in kleding, hoofdbedekkingen in alle soorten en maten en als onderdeel van accessoires. Het is iets van alle tijden; de grootste couturiers maken er gebruik van, vorstenhuizen uit de hele wereld vertonen zich ermee en volken van Papoea-Nieuw-Guinea tot Noord-Amerika zijn er iconisch door geworden. In de tentoonstelling WERELD VOL VEREN wordt de bijzondere verencollectie afgewisseld met haute couture van hedendaagse modeontwerpers, vogels in alle soorten en maten, talrijke verhalen en interessante feiten.

Neem een kijkje in de geschiedenis

De tentoonstelling dompelt je onder in een wereld vol veren en vogels, en hoe en waarom wij met hun veren pronken. Veren zijn het kleurrijkste dat de natuur de bieden heeft. Ze zijn oogstrelend, verfijnd en de wijze waarop sommige vogels ermee paraderen is fascinerend. Vogels en hun veren hebben de mensen overal ter wereld geinspireerd tot de mooiste verenewerken. Wie veren draagt maakt indruk. Dat geldt voor zowel Papua's met hun uitbundige verentooien, als voor verencreaties uit de haute couture. Maar veren doen meer dan imponeren. Ze vertellen ook een verhaal over wie we zijn en waar we voor staan. Ze zijn de beloning voor onze daden en kunnen ons kracht geven. Bekijk als voorproefje de video en kom met eigen ogen deze verrassende tentoonstelling bewonderen.

"Wereld Vol Veren geeft een mooi voorbeeld van de geschiedenis van de betekenis van veren in diverse culturen. Een mooie brug tussen kennis en begrip van onze geschiedenis...."

Veren in haute couture van toen en nu

Modeliefhebbers kunnen vanaf dit jaar hun hart ophalen bij de gevederde jurken van topcouturiers zoals Jean Paul Gaultier, Thierry Mugler en Pierre Antoine Vettorello. Wil je alvast een sneakpreview van het ontwerp van Vettorello. Bekijk hieronder de video.

Naast de inbreng van de bovengenoemde topcouturiers, heeft de volgende generatie couturiers van de Fashion opleiding van ArtEZ in Arnhem hun interpretatie gegeven op het thema veren. Wij hebben hen gevraagd om juist geen echte veren te gebruiken, maar aan de hand van verschillende vormen, materialen en texturen, veren na te bootsen. Dit heeft geresulteerd in een spectaculair nieuw perspectief op veren in fashion. Een selectie van de ontwerpen van deze studenten is te zien in de tentoonstelling. Hieronder is een foto te zien van Britt Liberg, die speciaal voor de tentoonstelling een ornamentenjurk heeft ontworpen.

Britt Liberg - Nienke Weerda
Fotocredit: Nienke Wierda

Veren voor bewezen moed

Uiteraard zien we in de tentoonstelling ook een groot deel terug van veren in een andere context. Zoals het symbolisch gebruik van veren. De bekendste voorbeelden zijn de tooien van de Plains indianen uit Amerika. Opperhoofden droegen hoofdtooien met adelaarsveren en veren van andere roofvogels als uitdrukking van bewezen moed. 

Blackfoot - Montana - Holger Leue
Op de foto: Blackfoot - Montana - Holger Leue

Ben je benieuwd naar alle objecten die er in de Wereld Vol Veren te zien zijn? Bezoek dan onze collectie website