Header keti koti foto expositie
T/m 31-08-2024

Keti Koti foto expo

De kracht van kleding

De afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlands Antillen wordt elk jaar op 1 juli herdacht en gevierd. Hoe wordt die dag, Keti Koti (‘verbroken ketenen’), Dia di Abolishon of Kadena Kibrá genaamd, beleefd door nazaten van de vroegere tot slaaf gemaakten? Fotografe Eelkje Colmjon portretteerde 7 stads- en streekgenoten met Surinaamse en Antilliaanse wortels op een prominente plek in het Leidse. Journaliste Janice Deul vroeg hen naar de betekenis van hun Keti Koti-kledij.

Eelkje Colmjon

Eelkje Colmjon werd in 2019 verkozen tot stadsfotograaf van Leiden. Ze is een reislustige vrije geest, wiens fotografie veelal draait om sociale, maatschappelijke thema's waarin de mens centraal staat. Dit geldt ook voor haar werk in opdracht; ze gaat vaak op pad voor bedrijven, stichtingen en NGO’s en maakt voor verschillende tijdschriften portretten bij interviews. Dat is wat ze het liefste doet: nieuwe mensen leren kennen, hen zo mooi mogelijk portretteren en zo helpen hun verhaal te vertellen.

Eelkje Colmjon

Janice Deul

Janice Deul is een journalist en mode-/cultuuractivist, die zich onder meer als spreker, columnist, programmeur en curator sterk maakt voor een inclusief en inspirerend creatief klimaat. Ze schreef en/of werkte mee aan verschillende uitgaven rond thema’s als mode en meerstemmigheid. Haar in 2023 verschenen boek Keti Koti is zowel een persoonlijk pleidooi voor een inclusieve 1 juli-herdenking & -viering als een handig naslagwerk voor eenieder die meer wil weten over de historie, ceremoniële gebruiken en (kleding)tradities die hiermee verbonden zijn.

Janice Deul

In 2023 sloegen de twee de handen ineen door een serie portretten te maken van mensen uit de Leidse regio met Surinaamse en Antilliaanse wortels. Alle foto’s zijn genomen op een locatie in de stad, die een connectie heeft met het slavernijverleden. De focus ligt op de kleding die tijdens Keti Koti wordt gedragen. In de begeleidende interviews wordt hierover uitgeweid. Wat vertelt de kleding ons over de drager? En wat betekent Keti Koti voor deze nazaten van hen die ooit tot slaaf zijn gemaakt?

Bekijk de expositie in de museumtuin bij Wereldmuseum Leiden tot en met 31 augustus.

Deze serie verscheen eerder in Leidsch Dagblad en  is mede mogelijk gemaakt dankzij het Leids Mediafonds