Je treft hier dagelijkse gebruiksvoorwerpen zoals gereedschap maar ook verfijnd lakwerk, kamerschermen, prenten en de grote maquette van het kunstmatige eilandje in de baai van Deshima, waarvandaan de Nederlanders handel dreven met de Japanners. Goudse pijpjes en scherven aardewerk liggen hier als stille getuigen van de aanwezigheid van de Nederlanders. Hoe het precies zit? Het complete verhaal kom je hier te weten.
De collectie waar het allemaal mee begon
De Japancollectie vormde de start van dit museum. Dankzij het aankopen van de verzamelingen van onder andere de arts en wetenschapper P.F. von Siebold, beschikt het museum nu over een Japancollectie die nergens ter wereld wordt geëvenaard. Het unieke van deze verzameling is dat het een compleet beeld geeft van de Japanse samenleving aan het begin van de negentiende eeuw.
Nederlanders in Japan
Opvallende topstukken
Ondanks de eeuwenlange sterke invloed van China wisten Japan en Korea hun eigen identiteit te behouden. Ontdek hoe de Koreanen het meest geavanceerde alfabet ter wereld ontwikkelden en het Chinese celadon-porselein verbeterden.
Opvallende topstukken zijn de Koreaanse officiersmantel plus helm. Op de hele wereld zijn er maar een paar bekend. Mogelijk is het zelfs het enige tenue van deze kwaliteit ter wereld. Jas en helm zijn verzameld in de periode dat Korea het leger wilde hervormen naar westers voorbeeld, eind negentiende eeuw. De helderrode wol, de voering van blauwe zijde en de randen die zijn afgezet met otterpels geven het een rijke uitstraling. Dat wordt nog eens versterkt door de glimmende metalen schubben, afwisselend gelakt in zwart, rood en goud.
Wil je zelf de online collectie bekijken, klik dan hier voor de collectie Japan en hier voor de collectie Korea.