Bij de verschillende edities gaan experts van Naturalis en Museum Volkenkunde met elkaar in gesprek over het dier en diens culturele betekenis aan de hand van objecten. Deze tweede aflevering is de juf een mier. Mier experts Sherlien Sanches van Museum Volkenkunde en Luc Willemse van Naturalis gaan met elkaar in gesprek!
Naturalis x Museum Volkenkunde
Van dieren valt veel te leren. Dit is te zien in Naturalis, maar ook in de nieuwe tentoonstelling DierenAcademie bij Museum Volkenkunde, waar dieren je docenten zijn. Komende maanden leren we van Werelddieren, een samenwerking tussen Museum Volkenkunde en Naturalis, iedere keer meer over (en van) een dier en komen cultuur en natuur samen!
Met elkaar in gesprek
Wist je dat...
Wist je dat mieren al voorkwamen in bossen in de tijd van de dino’s? Wie in het oerwoud leeft, heeft kennis van de natuur nodig en uithoudingsvermogen. Jongens en meisjes van ongeveer 12 jaar moesten laten zien dat ze sterk zijn. Deze mierenmatjes, die je hierboven afgebeeld ziet staan, hoorden bij de mierenproef. Een ritueel om de kindertijd af te sluiten en je volwassen plek in de groep in te gaan. De mierenproef wordt nu bijna niet meer gedaan. De meeste jongens en meisjes gaan in de stad naar school, ver van het dorp in het oerwoud
Praktische informatie
Zondag 11-9-22 | van 13.00-13.30 uur (incl. vragen) | vanaf 6 jaar | op basis van beschikbaarheid | in Museum Volkenkunde: Grote Zaal (1e etage, excl kosten museum entree) | In Naturalis: LiveScience zaal (gratis)