Op deze themamiddag vertonen we de Nederlandse première van de documentaire Ayahuasca: Expansion of Consciousness en zoomen we in op de verschillende gebruiken van ayahuasca (en vergelijkbare inheemse heilige planten). Het woord ayahuasca is afkomstig uit het Quechua, een inheemse Zuid-Amerikaanse taal, en betekent “slingerplant van de ziel”. Ayahuasca is een bewustzijnsverruimend mengsel van twee planten, de ayahuasca liaan en het blad van de yakruna-plant. Dit mengsel wordt al eeuwen gekookt en gedronken door sjamanen in het Amazonegebied. De ayahuasca liaan wordt door hen beschouwd als een heilige plant. De drank is onderdeel van de inheemse botanische geneeskunde, om te communiceren met de natuur, om in contact te komen met de voorouders en als geneesmiddel.
In de jaren negentig verspreidt het gebruik van ayahuasca zich naar Europa en vooral de laatste vijf jaar is het gebruik steeds populairder geworden. Ook in Nederland is het aantal aanbieders gestegen en in het Amazone-gebied zien we steeds meer ayahuasca toerisme gericht op buitenlandse bezoekers. Hoe kan het dat ayahuasca in het Amazonegebied behoort tot het dagelijks leven en het in Nederland een controversieel middel is? Wat betekent het om een middel van een inheemse gemeenschap uit de lokale context te halen en naar andere delen van de wereld over te brengen?
Deze themamiddag is samengesteld in samenwerking met Research Center for Material Culture en Eddy Appels, directeur en programmamaker Cineblend. Kom op 8 september naar Museum Volkenkunde en leer meer over het controversiële middel; ayahuasca.