Liang
3 november 2024

Modelverhalen, Reflecties op Aziatische Roots

Verhalen van Aziatisch-NL/BE creatieven 

Het is tijd om onze eigen verhalen te vertellen. Aziatische Nederlanders worden vaak getypeerd als ‘modelminderheid’. Deze karakterisering en stereotype afbeeldingen hebben bewust en onbewust geleid tot bepaalde beeldvorming over Aziaten, ook bij Nederlanders met Aziatische roots. Deze beelden beginnen te kantelen door Aziatisch mainstream succes in film, popcultuur en mode. Maar ook omdat Nederlandse Aziaten steeds meer hun stem laten horen. 

Samen met het publiek verkennen we oude beelden en nieuwe verhalen. Nederlands-Aziatische creatieven vertellen hoe zij hun Westers-Aziatische identiteit beleven: met een paneltalk, muziek, beauty demo opmaken monolids en toelichting Project Monolids, en het spelen van het award winnend spel ‘Guess Who: the Asian edition’, waarin Aziatische stereotypen worden doorbroken.

Initiatief en programma door Bettina Brunt i.s.m. Wereldmuseum Leiden en Liang de Beer. Dit programma is onderdeel van non-fictie literatuurfestival Letterlijk Leiden op 2 & 3 november 2024. Reserveer hieronder je gratis ticket. Let op: dit ticket geeft geen toegang tot de rest van het museum. Wil je ook het museum bezoeken? Dan kun je bij de entreebalie een geldig entreebewijs kopen. 

.enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: block !important; } :host { --enviso-primary-color:#376feb; --enviso-secondary-color:#376feb; font-family: Arial; } .enviso-offer-filters-wrapper { display: none; } #ticket-description { ???????????? display: none; ???? } .enviso-title { ???????????? display: none; ???? } .enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: grid; grid-template-columns: calc(50% - 1em) calc(50% - 1em); align-items: stretch; } :host .enviso-tickets-mobile enviso-ticket-item { float: none; margin-right: 1em; width: auto; } :host enviso-ticket-item { margin-bottom: 1em; margin-right: 1em; box-sizing: border-box; } .enviso-dialog-content { background-color: #b1c5f0; }
Steun ons
Met je bijdrage ondersteun je ons educatief aanbod, tentoonstellingen en publieksprogramma's, maar ook onderzoek en restauratie. Jouw donatie, klein of groot, is ontzettend waardevol..

Programma, 14.00 – 16.00 uur (met uitloop mogelijk tot 17.00 uur) Wereldmuseum Leiden

14.00 Boekpresentatie en panelgesprek o.l.v. Lin An Phoa met auteurs Reza Kartosen-Wong, Rui Jun Luong en samensteller bundel Liang de Beer  
14.45 Optreden singer songwriter Sandra Pham (Young Impact Award Diversiteit 2023) 
14.55 Beauty demo opmaken monolids, Project Monolids door Xiu Yun Yu (Makeup Artist & Hair Stylist) 
15.15 Workshop ‘Guess Who: Asian Edition’ spelen door Rui Jun Luong (Gold Lamp Dutch Creativity Awards) 

En verder signeren boeken, napraten met panelleden/creatieven en infotafel Asian Raisins (Dutch Anti-Asian Racism Community).  

Boekpresentatie ‘Modelverhalen, Reflecties op Aziatische Roots (25 oktober in de winkel) 

Aanleiding voor dit event is het verschijnen van de bundel ‘Modelverhalen’, een samenstelling van essays, poëzie, columns, autofictie etc. van Nederlandse-Aziatische creatieven (bewezen schrijvers, opkomende talenten maar ook andere creatieven) die vertellen over en reflecteren op hun meerlagige identiteit. Initiatiefnemer en samensteller ‘Modelverhalen’ is Liang de Beer. De bundel Modelverhalen wordt uitgegeven door Mazirel Pers, een imprint van Walburg Pers. 

Het project is geïnspireerd door het Britse East Side Voices, een anthologie en campagne uit 2022 gecureerd door Helena Lee.

Ontmoet de Nederlands-Aziatische creatieven van het Panel

Lin An Phoa | Moderator panelgesprek en medeauteur ‘Modelverhalen’

Lin An Phoa is dichter, performer en moderator. Ze studeerde Linguïstiek en Meertaligheid en schrijft met een kritische, hoopvolle pen. In haar werk onderzoekt ze hoe de poëzie en het podium gastvrije plekken kunnen zijn, met ruimte voor onderbelichte perspectieven. Haar teksten verkennen thema’s rondom bi-culturele identiteit, vrouw-zijn, self-care cultuur en de verwachtingen van de systemen waarin we leven. Haar poëzie is een uitnodiging tot verbinding, verzachting en verandering. Lin An is onder andere werkzaam bij spoken word-platform Poetry Circle en is maker bij Wintertuin.

Foto Kevin Kwee
Foto Kevin Kwee

In de bundel ‘Modelverhalen’ schreef Lin An een poëtische verkenning van het cultural imposter syndrome dat zij als 3e generatie dubbelbloed ervaart. In vijf gedichten en reflecties onderzoekt ze in hoeverre zij de verloren en vergeten kennis over haar familie en haar Chinees-Indonesische culturele achtergrond kan terugvinden. Komt ze dichterbij haar wortels door zich te kleden en te gedragen zoals zij andere Aziatische diaspora-kinderen ziet doen, of is het allemaal een façade? 

Liang de Beer | Deelnemer panelgesprek en medeauteur ‘Modelverhalen’

Initiatiefnemer en samensteller bundel ‘Modelverhalen’. 

Liang de Beer (1988) is schrijver, redacteur en strategisch adviseur. Ze studeerde koloniale en wetenschapsgeschiedenis in Leiden. Mede vanuit haar persoonlijke achtergrond heeft ze veel belangstelling voor Indische cultuur, de Aziatisch-Nederlandse identiteit en het verrijken van de literaire wereld met nieuwe perspectieven. 

 Ze werkt aan haar debuutroman voor Uitgeverij Chaos. 

Liang
Foto Martijn Beekman

Rui Jun Luong | Deelnemer panelgesprek en medeauteur ‘Modelverhalen’

Multidisciplinair designer, kunstenaar en fotografe Rui-Jun Luong (zij/haar) heeft een Chinees Vietnamese vader en Chinese moeder en groeide op in Friesland. Ze zet zich in om negatieve stereotypes en racisme tegen te gaan. Daarvoor richtte ze de stichting Asian Raisins op in maart 2020. Het is één van de toonaangevende organisaties die racisme tegen Oost- en Zuidoost- Aziaten in Nederland bestrijdt. Datzelfde jaar is ze afgestudeerd aan de kunstacademie met haar prijswinnende spel 'Guess Who: Asian Edition', waar alle figuren vervangen zijn door portretten van mensen met een Aziatische afkomst. Het spel opent het gesprek over vooroordelen en racisme op een speelse en toegankelijke manier 

Rui Jun Luong
Foto Rui Jun Luong

Reza Kartosen-Wong | Deelnemer panelgesprek en medeauteur ‘Modelverhalen’

Reza Kartosen-Wong is docent Media en Cultuur bij de Universiteit van Amsterdam  en schrijver. Hij promoveerde op onderzoek naar de relatie tussen de vorming van culturele identiteiten van Aziatisch Nederlandse jongvolwassenen en hun consumptie van media en populaire cultuur. Daarbij lag de focus op pan-Aziatische identiteiten en Aziatische populaire cultuur waaronder Japanse en Zuid-Koreaanse films en tv-series. Reza schrijft ook columns en opiniestukken voor o.a. Het Parool, Trouw, De Volkskrant en NRC. Daarnaast heeft hij met zijn vrouw de populaire kinderboeken Waar is mijn noedelsoep?!?  Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! en Heb Schaafijs nodig! Geschreven.  

Reza Kartosen-Wong
Fotocredit: Jani Yu

Overige programma: muziek, beauty-demo en spel-workshop

Muzikaal optreden: Sandra Pham 

Sandra Pham (2000, Nijmegen) is een veelzijdige artiest die danst tussen de disciplines muziek, taal en theater. Vorig jaar won ze de Young Impact Award Diversiteit 2023 voor haar solotheatervoorstelling ‘Binnenvetter’, waarin ze haar levensverhaal als Vietnamees-Nederlands meisje deelt en hoe het was om jezelf weg te stoppen, kwijt te raken en opnieuw uit te vinden.

Bij de boekpresentatie van Modelverhalen, Reflecties op Aziatische roots keert Sandra terug op het podium met nieuw werk. Speciaal voor deze boekpresentatie zal ze nieuwe liedjes spelen die aansluiten bij de thema’s van het boek!  

Sandra
Foto Ben Houdijk

Beauty-demo opmaken monolids: Xiu Yun Yu

Mijn naam is Xiu Yun Yu. Ik ben een professionele freelance make-up artiest en haarstylist. Mijn liefde voor make-up en beauty begon al op zeer jonge leeftijd en in 2016 besloot ik mijn passie te volgen. Inmiddels heb ik met geweldige getalenteerde mensen gewerkt en aan verschillende mooie projecten.  

In 2020 ben ik Project Monolids opgestart. Samen met fotografen 'Angela Huizer' en 'Jani Yu'.  Met dit projet wilde ik de unieke natuurlijke schoonheid van monolids laten zien in de beauty shoots door middel van twee looks: een natural make-up look en een artsy painterly look. Net zoals elk kunstwerk uniek is, is elk persoon met monolids dat ook. Dit is mijn boodschap: “Je bent uniek! Omarm het, wees trots en vier het!” En elk model deelt ook zijn/haar persoonlijke verhaal om anderen te helpen en inspireren.  

Project Monolids  

Er zijn verschillende redenen voor dit project. Bewustwording creëren over racisme jegens Aziaten maar ook persoonlijke ervaringen: opgroeien met monolid ogen maakte me heel onzeker. Door racistische pesterijen op school haatte ik m'n ogen en m'n afkomst. Ik heb daar veel last van gehad, ook als volwassene. Ik zou willen dat de volgende generaties dit niet hoeven mee te maken. Maar zelfs binnen onze eigen cultuur zijn grote ogen met double eyelids nog steeds een schoonheidsideaal. Ik hoop mensen met monolids te inspireren hun ogen te omarmen. Wees trots op jezelf en je afkomst, ondanks het racisme, de schoonheidsidealen en wat de maatschappij je laat zien in stereotiepe beelden. Dit project gaat over zelfacceptatie en van jezelf houden!  

Tijdens dit mooie event hoop ik voldoening, kracht en positiviteit over te brengen aan andere mensen. Hopelijk maakt Project Monolids hen trots op hun unieke ogen. 

Xiu Yun Yu foto
Foto Jani Yu

Workshop ‘Guess Who: Asian Edition’ spelen: Rui Jun Luong

Gold Lamp Dutch Creativity Awards 

Het levensgrote spel reisde mee met de theatervoorstelling 'de Bananengeneratie', was te zien bij onder andere OBA Amsterdam, DeLamar Theater, Maritiem Museum, Van Gogh Museum, Bibliotheek Utrecht en Week Tegen Racisme van Pakhuis de Zwijger. 

Vandaag spelen we het kleine kaartspel. Speel je mee? Het spel opent het gesprek over vooroordelen en racisme op een speelse en toegankelijke manier.

Workshop ‘Guess Who: Asian Edition’ spelen: Rui Jun Luong
Foto Rui Jun Luong

Bettina Brunt | Programmamaker en organisator Modelverhalen

Bettina Brunt is programmamaker. Zij creëert en bedenkt evenementen en concepten op cultureel en maatschappelijk gebied. Zij hoopt met haar programma’s meer vreugde in de wereld te brengen, hoop en inzicht te bieden over wie wij zijn en de wereld waarin wij leven met muziek, dans, verhalen, fashion, visuele kunst en ruimte voor echte ontmoetingen.  

Bettina Brunt