Luipaard header
9 juli 2023

Familielezing: luipaardprint in mode

Hoe kan het dat we nog steeds gekleed gaan in luipaardprint? En waarom is deze print zo geliefd? Mode- en kostuumhistorica Tirza Westland geeft hier antwoord op. 

(De lezing is gratis te volgen wanneer je een geldig museum entreebewijs hebt voor die dag.)

Familielezing | Zondag 9 juli | 13.15 - 13.45 uur | Grote Zaal | Gratis activiteit | Op basis van beschikbaarheid

Populariteit van luipaardprint

De huiden van luipaarden worden in Afrika al eeuwen gebruikt voor kleding en gebruiksvoorwerpen, zoals bijvoorbeeld paardrijduitrusting. De meeste mensen in Europa hadden nog nooit een luipaard gezien en hadden grote interesse in alles wat nieuw en ‘vreemd’ was. In de 18e eeuw werd luipaardprint in Europa populair. De huiden van luipaarden zijn voor kleding eigenlijk te zwaar. Mensen probeerde daarom de vlekken van de luipaard na te doen op stof: dit was het begin van de luipaardprint. Veel vrouwen droegen jurken met deze print en de vlekjes waren terug te zien in mannenkostuums.  Zoals vaker met modetrends, verdween de print weer uit het modebeeld. In de 19e eeuw zien we de print eigenlijk alleen nog maar terugkomen in toneelkostuums. Pas in de 20ste eeuw wordt de luipaardprint weer razend populair en zien we het terug in het straatbeeld.

Wat maakt luipaardprint zo geliefd? In deze lezing kom je erachter.

Luipaard outfit

Over Tirza Westland

Tirza Westland studeerde Geschiedenis (BA) aan de Vrije Universiteit en Curating Art and Cultures (MA) aan de Vrije Universiteit en Universiteit van Amsterdam. Voor haar masterscriptie onderzocht zij de relatie tussen de japonse rok en de damesjapon. Momenteel is ze werkzaam op de Mode- en Kostuumafdeling van het Kunstmuseum Den Haag, daarnaast is ze bestuurslid van de Nederlandse Kostuumvereniging en redacteur bij online platform modemuze.nl, waarvoor ze ook regelmatig blogt over uiteenlopende onderwerpen binnen de mode- en kostuumgeschiedenis.  

Tirza Westland - speker