
Phantom Landscape III – Triptych bestaat uit panelen van elk een halve meter bij twee meter groot. Op het eerste gezicht lijken het traditionele Chinese landschapsschilderingen van inkt op papier, zoals die van de Song dynastie (960-1279). Eenmaal dichterbij zie je pas dat de ‘schildering’ een fotocollage is. Yang is in 2006 gestart met een serie werken getiteld Phantom Landscape. Hij gebruikt in deze serie beelden van architectuur als penseelstreken, die van veraf gezien een schildering van een berglandschap lijken te creëren.
Meer dan kritiek op moderne leven
Het werk is dubbel: van een afstand zie je de romantische schoonheid van de natuur met haar mist en vormen van hooggebergten. Maar kom je dichterbij, dan wordt het nietsontziende tempo van de urbanisatie in hedendaags China invoelbaar. Milieuvervuiling en klimaatverandering zijn steeds groter wordende problemen. Maar doordat Yangs werken visueel ‘mooi’ zijn, gaat het om veel meer dan een kritiek op het moderne leven. In plaats daarvan heeft Yang een subtiele manier gevonden om de vraag te stellen of het leven in de stad tegelijkertijd afschuwelijk alsook prachtig kan zijn.
Werkwijze
Met behulp van fotografie vindt Yang Yongliang de Chinese landschapsschilderingen opnieuw uit. De triptiek toont zijn vaardigheid in het integreren van traditionele kunstvormen en moderne technologie. Om zijn grote kunstwerken te maken, besteedt Yang vele uren aan het fotograferen van zijn omgeving. Deze beelden verwerkt hij in een database, die hij gebruikt voor het opbouwen van de beelden, zoals de Phantom Landscape serie. Yang reflecteert dus op het stedelijke landschap dat voortdurend in verandering is en zoals hij dat ervaart in Shanghai en New York, waar hij woonachtig is.