Hero_Chinees_nieuwjaar
26 januari 2025

Lunar New Year / Chinees nieuwjaar special

Lunar New Year/Chinees nieuwjaar special in Leiden

Op de eerste dag van de Chinese kalender begint het Lentefestival. Het festival duurt 15 dagen en draait om tradities zoals bidden voor voorspoed, familiebijeenkomsten en het bevorderen van harmonie. Sinds 2024 staat het festival en de activiteiten die daarbij horen op de UNESCO lijst voor immaterieel erfgoed. Voor Wereldmuseum is dit een mooie aanleiding om dit jaar groot uit te pakken met een spectaculaire leeuwendans. Kom ook en verjaag samen de kwade geesten van het oude jaar.

Het jaar van de slang 蛇

Chinees Nieuwjaar wordt dit jaar gevierd met de mysterieuze en intelligente slang als centraal thema. Het verhaal achter deze keuze gaat terug naar een oude legende waarin de Chinese keizer een race organiseerde voor alle dieren. De dieren die de race wonnen, kregen een plek in de Chinese dierenriem. De sluwe slang wist zich te positioneren door zich stiekem op de rug van het paard te verstoppen en gleed vlak voor de finishlijn naar voren, waardoor zij de overwinning behaalde.

In Wereldmuseum Leiden worden bezoekers uitgenodigd om dit bijzondere feest mee te maken, met een gevarieerd programma voor jong en oud. Tijdens het festival kunnen bezoekers deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals workshops, een spannend verhaal, een interactief spel, een lezing of een rondleiding. Dit biedt de mogelijkheid om meer te leren over de betekenis van de Chinese dierenriem en de rijke tradities van Chinees Nieuwjaar. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met de Dutch China Trade and Economic Promotion Association.

Op zondag 2 en zondag 9 februari staan ook extra activiteiten op het programma ter gelegenheid van Lunar new year, dat in veel Aziatische culturen wordt gevierd.

Houd de website van het museum goed in de gaten voor verdere updates en details over het programma!

PROGRAMMA

Leeuwendans

De leeuwendans is een spectaculair en belangrijk onderdeel van de Chinese nieuwjaarsviering. Met een leeuw van hout, crêpepapier en stof worden dansend de kwade geesten verdreven. Na de dans kan je met de leeuw op de foto.  

26 januari / 13:00-13:30 uur / Buiten / Alle leeftijden / Gratis

Leeuwendans

Maak een Chinese jiǎnzhǐ slang

Chinese knipkunst, bekend als jiǎnzhǐ (剪纸), is een kunstvorm waarbij ontwerpen met een schaar of mes uit papier worden gesneden. De patronen, vaak met symbolische betekenissen, worden gebruikt voor decoratie tijdens vieringen, zoals het Chinese Nieuwjaar. Kom een slang knippen, omdat het jaar van de slang begint. De slang staat symbool voor wijsheid en mysterie. Slangen leren snel, zijn denkers, en houden van luxe zoals parels en macht. Laat je inspireren door dit dier en creëer jouw eigen knipkunst. 

26 januari / 10:00-17:00 uur / Workshopruimte / Doorlopende activiteit / Vanaf 8 jaar of vanaf 6 jaar onder begeleiding van een volwassene / Gratis deelname

knipkunst

Maak een Chinese geluksknoop

Kom in het Atelier Chinese geluksknopen maken met ambachtskunstenaar Song Hongmei. Deze decoratieve knopen worden vaak gebruikt als symbolen van geluk, harmonie en voorspoed.  

26 januari / 14:00-14:45 uur en 15:30-16:15 / Atelier / maximaal 15 deelnemers / Vanaf 8 jaar / Deelname kost €2,50, ticketverkoop aan de kassa

chinese

Lezing | Made in China door Willemijn van Noord, Conservator China, Wereldmuseum

Made in China is een begrip. Iedereen heeft wel iets in huis waar dat op staat. In Wereldmuseum Rotterdam is onlangs de tentoonstelling Made in China geopend, die het heden en verleden van China's maakcultuur onderzoekt. Conservator China van het Wereldmuseum, Willemijn van Noord, geeft een lezing over de reis die zij door China maakte om hedendaags makerschap in kaart te brengen. Maken in China kent namelijk een eeuwenoude geschiedenis en is tegelijkertijd springlevend. 

Na afloop is er tijd voor vragen. 

26 januari / 15:00-15:45 uur / Grote Zaal / maximaal 125 deelnemers / Volwassenen / Gratis deelname

Willemijn van Noord

Verhaal | Het monster van Nian

Lang geleden werd China elk jaar geteisterd door een monster: Nian. Dit wezen kwam aan het einde van het maanjaar tevoorschijn en zocht vooral kinderen. De mensen leefden in angst en wanhoop. Op een dag kwam er een oude bedelaar langs. Zou hij Nian kunnen verjagen? En wist hij hoe het monster weg te houden? Kom luisteren naar de legende van Nian en ontdek de oorsprong van het Chinese Nieuwjaar. 

26 januari / 15:45-16:00 uur / Vaste tentoonstelling China / Aanschuiven als er plek is / Vanaf 4 jaar / Gratis deelname

Schoolprogramma's

Tour | Topstukken China

In China zijn vele ontdekkingen gedaan, van papier tot porselein, van zijde tot buskruit. Dit weerspiegelt zich in de collectie in de Chinazaal. Samen met de museumdocent ontdek je eeuwenoud schrift op voorlopers van papier. Je maakt kennis met Chinese schilderkunst en hedendaagse tradities zoals Chinees nieuwjaar en het drinken van thee om je qi in balans te brengen. 

26 januari / 14:15-14:45 uur / Op zaal, verzamelen bij entreebalie / Maximaal 15 personen / Vanaf 10 jaar /  Gratis deelname

China

Dans van de gouden slang

Kom luisteren naar ‘De dans van de gouden slang’ en andere stukken door Zhao Yifan op pipa en Caspar Westerman op cello. De pipa is een snaarinstrument met vier snaren dat vaak wordt gebruikt in klassieke muziek en volksliederen en speelt een belangrijke rol in culturele vieringen zoals het Chinese Nieuwjaar.

Zhao Yifan zal na afloop wat vertellen over de pipa. Daarna is er ruimte voor vragen vanuit de zaal.

26 januari / 14:00-14:30 uur / Grote Zaal / Alle leeftijden / Gratis

Zhao Yifan

MahJong - De kindervariant

Mahjong is een bekend Chinees spel waarbij spelers combinaties van stenen moeten verzamelen om een set te vormen. Een volwassen spel duurt rond één uur, de kinderversie is eenvoudiger en speel je in een kwartier. In het museumcafe liggen een aantal spellen klaar waar je gebruik van kan maken.  

26 januari / 10:00-17:00 uur / Museumcafé / Doorlopend / Vanaf 8 jaar of vanaf 6 jaar onder begeleiding van een volwassene / Gratis deelname

Museumshop_Made

DJ Zhang Kai

DJ Zhang Kai maakt van 

het museumcafé een levendige ontmoetingsplek met een feestelijke sfeer. DJ Zhang Kai is bekend van verschillende culturele evenementen, zoals Chinees Nieuwjaar en het Lantaarnfestival in steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. 

26 januari / 14:30-16:30 uur / Museumcafé / Doorlopend / Alle leeftijden / Gratis

Chinees

Chinese hapjes | Restaurant Woo Ping

Vier het Chinese Nieuwjaar met de heerlijke smaken van een van de oudste Chinese restaurants van Nederland. Speciaal voor deze feestelijke dag verzorgt Woo Ping hapjes in het museumcafé. Proef verschillende lekkernijen die onmisbaar zijn tijdens het Nieuwjaarsfeest. Geniet van de Chinese eetcultuur en beleef een culinaire ervaring die past bij de feestelijke sfeer. 

26 januari / 11:30-17:00 uur / Museumcafé / Alle leeftijden

Boekpresentatie

Maak een geluksgoudvis van Hóngbāo.

De rode envelop, Hóngbāo in het Chinees, wordt gebruikt om geld te geven aan iemand tijdens Chinese Nieuwjaar. Het is een manier om hen veel geluk te wensen in het nieuwe jaar. Kom en maak een geluksvis van Hóngbāo. 

26 januari / 11:30-13:30 uur en 14:00-16:00 uur / Kabinet / Doorlopende activiteit, aanschuiven als er plek is / Leeftijd vanaf 8 jaar of vanaf 6 jaar onder begeleiding van een volwassene

Boekpresentatie
Logo DCTEPA
Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met de Dutch China Trade and Economic Promotion Association.