In deze aflevering maak je kennis met Petra Nelstein. Als psychosociaal therapeut ontdekte zij gelijkenissen tussen de antroposofie en haar eigen Surinaams-indiaanse achtergrond. Daarnaast maakt ze in de palliatieve verpleging gebruik van wat ze heeft geleerd door met dieren te werken. Tenslotte vertelt Wouter Welling over Joseph Beuys, ‘de grote sjamaan in de West-Europese kunst’.
Mensen achter de tentoonstelling aan het woord
De conservatoren van Museum Volkenkunde, maar ook de spiritueel specialisten die aan de tentoonstelling Helende Kracht hebben meegewerkt komen in de podcast aan het woord.
Abonneer je op de podcast en mis geen aflevering:
Apple Podcasts, Spotify, Overcast of de RSS-feed
De podcast Helende Kracht is een coproductie van Museum Volkenkunde en Caspar Stalenhoef.
Aflevering 3
Aflevering 2
In deze tweede aflevering maak je kennis met Coby Rijkers. Zij woont in Waalre, vlakbij Eindhoven, is docent biologie op een middelbare school, maar ze is ook heks. In deze podcast vertelt ze over de geschiedenis en praktijken van de traditionele hekserij, zoals die gebruikelijk waren lang voor de heksenvervolgingen begonnen in de late middeleeuwen. Wouter Welling, samensteller van de tentoonstelling, vertelt over een kunstwerk van Mathilde ter Heijne.
Aflevering 1
Wat is helende kracht? Deze eerste aflevering geeft een introductie. Cunera Buijs, samensteller van de tentoonstelling, legt uit dat ‘inheemse kennis’ over het lichaam en gezondheid door de eeuwen heen is gemarginaliseerd, maar steeds vaker gecombineerd wordt met westerse geneeswijzen. Wouter Welling, medesamensteller van de tentoonstelling, vertelt over de helende kracht in de kunstwerken van Sokari Douglas Camp en Marina Abramović.
Trailer
In juli verschijnt de eerste aflevering van de podcast Helende Kracht, die aansluit bij de tentoonstelling in Museum Volkenkunde in Leiden, die nu te zien is.