Australische kunst
Persbericht:

Australische kunst - de collectie van het Aboriginal Art Museum

15 juni 2018 t/m 20 juni 2021

Vanaf 15 juni is er een selectie uit de complete verzameling van het Aboriginal Art Museum in Museum Volkenkunde te zien. De start van deze expositie is niet toevallig: precies een jaar nadat de deuren van de oude locatie, het Aboriginal Art Museum Utrecht (AAMU), definitief dicht gingen.

Deze complete collectie, die is overgedragen aan de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen, omvat zo’n 800 hedendaagse werken plus de bibliotheek; uniek in Europa.
In de expositie zijn hedendaagse Aboriginal kunstuitingen te zien met onder andere de karakteristieke stippel- en streepjesmotieven en het palet van warme aarde- en okerkleurige tinten. Daarnaast zijn er enkele sculpturen en manden opgesteld.

De Droom

In de Aboriginal cultuur is 'de Droom' een belangrijk begrip; het is de blauwdruk voor het leven. Alles wat je moet weten over het verleden om vandaag te kunnen leven en een succesvolle toekomst tegemoet te gaan, zit vervat in de Droom. Hierdoor zijn verschillende Aboriginal-gemeenschappen niet alleen met elkaar, maar ook met de hemel en aarde, flora en fauna en het landschap verbonden.
De Droom loopt dan ook als een rode draad door de verschillende kunstuitingen. Veel schilderingen zijn een soort landkaarten en het perspectief is dan ook vaak van bovenaf, zogenaamd vogelvluchtperspectief. Andere belangrijke thema´s uit de Aboriginalkunst zijn (koloniale) geschiedenis en de actualiteit.

Over de AAMU collectie

De Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen heeft de intentie de samenwerking, indertijd gestart door het Aboriginal Art Museum, met de Australian National Gallery voort te zetten. Een onderdeel daarvan is de afspraak dat elke twee jaar een Aboriginal curator stage loopt. Verder geldt er een ruimhartig bruikleenbeleid voor de collectie. Zo opent er binnenkort een expositie met tien werken uit de verzameling in het Haagse Ministerie van Financiën.