Met zijn vele honderden eilanden in de Grote of Stille Oceaan beslaat Oceanië meer dan een derde van het aardoppervlak. De zee begrenst de eilanden en is tegelijk altijd de verbindingsweg tussen de verschillende eilanden geweest. Maar liefst 120 intrigerende voorwerpen met een enorme variëteit en van een adembenemende schoonheid uit dit gebied zijn te zien. Van indrukwekkende meterslange kano’s, peddels en ingenieuze navigatiemiddelen tot sieraden, beelden, boombastdoeken en feestelijke kledingstukken.
Vanaf 21 februari 2020 is in Museum Volkenkunde in Leiden de grote overzichtstentoonstelling EEN ZEE VAN EILANDEN te zien. Prachtige topstukken, intrigerende objecten en hedendaagse kunst uit de eigen wereldberoemde collectie en die van internationale musea uit o.a. Parijs en Stuttgart laten de culturele rijkdom van Oceanië zien.
Hedendaagse kunst maakt ook deel uit van deze expositie. De live-action video van Lisa Reihana In Pursuit of Venus (infected), gebaseerd op het Franse, 19e-eeuwse, panoramisch behangontwerp Les Sauvages de la Mer Pacifique, is een van de indrukwekkendste onderdelen van de expositie. Culturele identiteit, kolonisatie en ontmoetingen tussen Oceaniërs en Europeanen zijn in verschillende scènes verbeeld. Ook het werk van kunstenaars als Taloi Havini en Yuki Kihara behandelt deze thematiek.
Een bijzondere bijdrage levert kunstenaar George Nuku. Zijn grote installatie Bottled Ocean 2120 met fantasie zeedieren is volledig gemaakt van gerecycled plastic. Het werk drukt tegelijk hoop én een waarschuwing voor de toekomst uit. Hoe plastic bezit neemt van de wereld en hoe we ons anders tot onze omgeving en tot het plastic afval zullen moeten verhouden als we de aarde willen behouden.
EEN ZEE VAN EILANDEN, topstukken uit Oceanië is van 21 februari t/m 23 augustus 2020 te zien in Museum Volkenkunde in Leiden. Voor meer informatie, zie www.volkenkunde.nl.