In de ban van goud

In de ban van goud - Koninklijk goud

Koninklijk goud

1. Doek bedrukt met Adinkra motieven 
Replica; katoen; Asante; Ghana, voor 2000; in opdracht gemaakt voor TM Junior; TM-6095-29 

Goud en geel worden veel gebruikt in kente-weefsels. Ze symboliseren de macht van de koning en zijn band met God. 

2. Sandalen, ahenema, voor een Asante koning  
Replica; leer, kunststof; Asante; Ghana, voor 2000; in opdracht gemaakt voor TM Junior; TM-6095-25a, b

Een Asante koning mag nooit met zijn voeten de grond raken. Daarom draagt hij met goud gedecoreerde sandalen. Als hij met zijn gevolg in een processie loopt, is er altijd een sandalendrager bij, voor het geval er een sandaal van de koning breekt.

3. Koningshoed, ohene ekye
Vervaadigd door Kings & Queens; replica; goudpapier, hout, fluweel; Asante; Ghana; voor 2000; in opdracht gemaakt voor TM Junior; TM-6095-19

Dit hoofddeksel hoort bij de ceremoniële kleding van de koning. De olifant staat voor de macht van de koning ten opzichte van anderen, en voor de bescherming die hij zijn onderdanen biedt.

4. Koninginnenkroon, ohemaa abotiri 
Vervaardigd door Kings & Queens; replica; goudpapier, hout, fluweel; Asante; Ghana, voor 2000; in opdracht gemaakt voor TM Junior; TM-6095-26

De rechthoekige vormen symboliseren mannelijke kracht, de sterren staan voor trouw.

5. Hofschreeuwerskap met Sankofavogel, adomasa 
Vervaardigd door Kings & Queens; replica; goudpapier, hout, bont; Asante; Ghana; voor 2000; in opdracht gemaakt voor TM Junior; TM-6095-17

Deze kappen worden gedragen door zogenaamde hofschreeuwers aseniefuo in de hofhouding van een Asante koning. Vroeger waren het vaak mensen met een beperking die werden opgeleid tot hofschreeuwer. Zij hebben als taak stilte en orde aan het hof te bewaren wanneer de koning of zijn spreker aan het woord is. Ze roepen dan:' Tie tie!', 'Luister!'

6. Staatsiehoofddeksel, kuluk 
Goud; Java, Indonesië; voor 1986; schenking Koloniaal Instituut; TM-124-1

Dit ceremoniële hoofddeksel, een zogenaamde kuluk, is afkomstig van het Javaanse sultanshuis van Demak. Demak was het eerste moslimkoninkrijk op Java. In plaats van de vroegere kronen met voorstellingen van dieren begonnen de sultans dit hoofddeksel te dragen, dat onder invloed van het geloof versierd was met bloemmotieven. In de Islam zijn afbeeldingen van mensen en dieren verboden.

7. Wikkelrok, kain panjang prada
Katoen, bladgoud Java, Indonesië; 1850; legaat van M. Enschedé; TM-903-15

Het aanbrengen van goudstof wordt vooral aan de Pasisir, Java's noordkust gedaan. Deze doek is verdeeld in de kepala, het 'hoofd' en de badan het 'lichaam'.  De kepala vertoont de traditionele tumpals, driehoekige motieven. Op de badan wordt de liefdesgeschiedenis verteld van de Javaanse prins Panji en zijn bruid Candra Kirana.

8. Kokerrok met wayangfiguren 
Katoen, bladgoud; Java, Indonesië; 1850; legaat van M. Enschedé; TM-903-16

Op deze kokerrok zijn twee grote wayangfiguren met bladgoud afgebeeld. De teksten onder de figuren identificeren de ene figuur als prins Panji en de andere als prinses Tjondro Kirono. Beiden dragen batikkleding. Prins Panji's heupdoek is gedecoreerd met het motief kembang tarate, wat lotus betekent. Prinses Tjondro Kirono draagt een kemben, borstdoek, en heupdoek met semen-motief. 

9. Avondtas gedragen door Koningin Máxima 
Goud, saffier, diamant; Nederland; ca. 1900; met dank aan de Koninklijke Verzamelingen, Den Haag

Deze verfijnde gouden avondtas werd door koningin Juliana gedragen op Prinsjesdag in 1969.  Koningin Máxima heeft de avondtas gedragen bij een koninklijk feest in Zweden en het officiële staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland in 2006.