Draden
Vanaf 11 april 2025

Draden van ons slavernijverleden

Draden van ons slavernijverleden

Draden van ons Nederlandse slavernijverleden verbeeldt de slavernijgeschiedenis per provincie met indrukwekkende wandkleden. Het eerste succes, Groningse draden uit het koloniale verleden, inspireerde het project verder. In Zuid-Holland ontwierp textielkunstenaar Marcos Kueh een kleed dat slavernijgeschiedenis en toekomsthoop uitbeeldt. In Leiden wordt aan de linkerkant gewerkt, met een afbeelding van de Gouden Koets, symbool van koloniale ongelijkheid. In Museum De Lakenhal en het Wereldmuseum Leiden kunnen bezoekers met verschillende textiele technieken bijdragen, ongeacht ervaring. Iedereen is welkom om mee te doen. Reserveer je plek onderaan de pagina.

Vanaf 6 april 2025 kun je op verschillende locaties in Zuid-Holland, waaronder Museum De Lakenhal en het Wereldmuseum in Leiden, aan de slag met het maken van een wandkleed. Het project Draden van ons Nederlandse slavernijverleden verbeeldt het verhaal van het slavernijverleden per Nederlandse provincie.

In elke provincie wordt, op initiatief van Stichting Villa Maecenatis, een indrukwekkend wandkleed gemaakt dat de geschiedenis van slavernij in die regio vertelt. In Zuid-Holland is het ontwerp gemaakt door kunstenaar Marcos Kueh. Marcos is een textielkunstenaar bekend om zijn kleurrijke ontwerpen die verhalen vertellen over identiteit, cultuur en geschiedenis. Er wordt op verschillende locaties in Zuid-Holland aan het kleed gewerkt. In Leiden zijn dat Museum De Lakenhal en het Wereldmuseum. Naast Leiden zijn er ook locaties in Delft, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. In Museum De Lakenhal wordt gewerkt met de technieken als borduren, quilten en vilten. In het Wereldmuseum staat een raamwerk met daarop een groot doek waarop je met textiele werkvormen als borduren, quilten, vilten, punchen aan de slag kan.    

Zuid-Holland: in samenwerking met Museum De Lakenhal 

Draden van ons Nederlandse slavernijverleden verbeeldt het verhaal van het slavernijverleden per Nederlandse provincie. In elke provincie wordt gezamenlijk een indrukwekkend groot wandkleed gemaakt dat de geschiedenis van slavernij in die regio vertelt. Groningse draden uit het koloniale verleden was het eerste grote succes. Het enthousiasme en de betrokkenheid daar hebben dit initiatief geïnspireerd om ook in andere provincies een wandkleed te realiseren. 

Er wordt op verschillende locaties in Zuid-Holland aan het kleed gewerkt. In Leiden wordt de uiterste linkerkant van het wandkleed gemaakt. Dat gebeurt in Museum de Lakenhal en het Wereldmuseum Leiden. Het gaat om de belangrijkste illustratie van de Gouden Koets, eigendom van het Nederlandse koningshuis, met de titel "Hulde van de Koloniën". De afbeelding toont de machtsongelijkheid tussen zowel de Caribische koloniën als Nederlands-Indië ten opzichte van de witte figuren. Deze weergave van vroegere percepties en ideologieën benadrukt de wortels van onrechtvaardigheid van de voorouders, die nog steeds doordringen in het hedendaagse leven van moderne nakomelingen. 

In Museum De Lakenhal wordt gewerkt met de technieken als borduren, quilten en vilten. In het Wereldmuseum staat een raamwerk met daarop een groot doek waarop je onder begeleiding met textiele werkvormen als borduren, quilten, vilten, punchen aan de slag kan. Of je nu veel of weinig ervaring hebt met handwerken, iedereen is welkom om mee te doen. 

Draden

Werksessies 

Kom werken aan het monumentale wandkleed over het slavernijverleden van de provincie Zuid-Holland. Het kleed is ontworpen door Marcos Kueh. Onder begeleiding van ervaren textielcoaches ga je aan de slag met technieken zoals borduren, quilten, vilten en punchen.

Of je nu veel of weinig ervaring hebt met handwerken, iedereen is welkom om mee te doen. De activiteit is gratis en toegankelijk zonder museumticket. Wel moet je een tijdslot reserveren. Dit kan onderaan de pagina.

Aanmelden voor werksessies in Museum De Lakenhal? Bekijk de website van De Lakenhal voor meer informatie.

Praktische info

Vrijdagen April 11, 18, en  25 april
  Mei 2,9,16, 23 en 30 mei
  Juni 6 en 13 juni
Zondagen  April 13, 20, en 27 april
  Mei 4,11,18 en 25 mei
  Juni 1, 8 en 15 juni

 

Gratis tijdslot tickets  Blok 1 11:15 - 12:15 
  Blok 2 12:30 - 13:30  
  Blok 3 14:15 - 15:15
  Blok 4 15:30 - 16:30 

 

Waar: Kabinet 

Aantal deelnemers: max. 12 

Voor wie: Volwassenen 

.enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: block !important; } :host { --enviso-primary-color:#376feb; --enviso-secondary-color:#376feb; font-family: Arial; } .enviso-offer-filters-wrapper { display: none; } #ticket-description { ???????????? display: none; ???? } .enviso-title { ???????????? display: none; ???? } .enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: grid; grid-template-columns: calc(50% - 1em) calc(50% - 1em); align-items: stretch; } :host .enviso-tickets-mobile enviso-ticket-item { float: none; margin-right: 1em; width: auto; } :host enviso-ticket-item { margin-bottom: 1em; margin-right: 1em; box-sizing: border-box; } .enviso-dialog-content { background-color: #b1c5f0; }
Steun ons
Met je bijdrage ondersteun je ons educatief aanbod, tentoonstellingen en publieksprogramma's, maar ook onderzoek en restauratie. Jouw donatie, klein of groot, is ontzettend waardevol..