kleurplaat-jaguar-masker

Kleurplaat: Jaguar masker

Kleur dit stoere masker

Dit is een kleurplaat van een Mexicaans masker. Het stelt een jaguar voor. Deze jaguar heet Tepeyollotl. Al eeuwen lang verkleden mensen in Mexico zich, tijdens speciale feesten, als jaguars.

Over de activiteit

Duur van de activiteit: 10-60 minuten

Moeilijkheidsgraad: ⭐

Jaguar of tijger?

Toen de Spanjaarden, die lang geleden als eerste Europeanen in Mexico aankwamen, deze feestende mensen zagen in hun jaguar kostuums, dachten zij dat het een tijger moest voorstellen. Zij hadden immers nog nooit een jaguar gezien! Ze noemden hem ‘el Tigre’ (de tijger). Deze naam wordt nog steeds gebruikt maar is dus eigenlijk een foutje.

Mensen verkleden zich in Mexico als jaguars omdat ze deze bewonderen om hun kracht en behendigheid. Maar ze zijn ook wel een beetje bang voor hen. In de tijd van het Azteekse rijk droegen de meest dappere soldaten de huid van een jaguar en een jaguarkop als een maskerhelm op het hoofd. We noemen hen wel de jaguarkrijgers.

Masker uit de collectie

Dit masker is gemaakt door Salvas Rendon, een maskermaker uit Olinalá, een plaats in Mexico, zo’n 250 kilometer ten zuidwesten van Mexico Stad.
In deze streek is de dans van de tijger ("Traje del danzante del Tigre, con máscara) een zeer geliefde dans.

De dans van de tijger was waarschijnlijk in pre-columbiaanse tijden (voor de komst van Columbus dus) een dans, die voorspoed bij de landbouw (en jacht) moest brengen. De tijger was toen een jaguar. Als alle volksdansen in het huidige Mexico is hij nu een vermenging van inheemse en Europese elementen. Het is een groepsdans, waarbij een tijger voor de heer gevangen moet worden: allerlei figuren, zoals drijvers - dokters - een oude vrouw, vogels, herten, honden etc. dansen er een rol. De uitvoering verschilt plaatselijk en is vaak komisch van aard.

Het plaatsje Olinalá staat bekend om de mooie lakwerk-tijgermaskers, zoals deze. De snor en oogharen zijn gemaakt van de haren van een wild zwijn.

jaguarkostuum
Uit de collectie - RV-4880-68a

Nog meer kleurplaten

Zin om nog meer te kleuren? Bekijk ook onze andere kleurplaten. Hier vind je een mooie kleurplaat van Boeddha en geef ook wat kleur aan deze Tiki!