Een bijzonder hoogtepunt is de gouden rammelaar van Prinses Beatrix, vervaardigd uit goud en diamant, afkomstig uit Deli, Indonesië, circa 1937. Deze rammelaar, die in bruikleen is van de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag, is ontworpen in de vorm van een staatsieparasol, de zogenaamde payung, die traditioneel voor ceremoniële doeleinden werd gebruikt. De rammelaar is versierd met belletjes die aan elk van de drie niveaus hangen en heeft een bovenkant waarop een kroontje is bevestigd, bezet met diamanten.
Binnenkort te zien
In de tentoonstelling wordt een indrukwekkende collectie gouden objecten gepresenteerd, waaronder prachtige stukken uit de Koninklijke Verzamelingen van Nederland. Deze objecten omvatten zowel koninklijke objecten als gebruikersvoorwerpen die het erfgoed en de invloed van het Nederlandse koningshuis weerspiegelen.
Gouden rammelaar van Prinses Beatrix
Avondtas gedragen door Máxima
Deze verfijnde gouden avondtas werd door koningin Juliana gedragen op Prinsjesdag in 1969. Koningin Máxima heeft de avondtas gedragen bij een koninklijk feest in Zweden en het officiële staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland in 2006.
Kroon van Willem I
Deze kroon, gebruikt voor de inhuldiging van koning Willem I in 1815, is de eerste koninklijke kroon van Nederland en staat daarmee aan het begin van een nieuwe traditie. Een inhuldiging, dus geen kroning, betekent dat de kroon nooit op het hoofd wordt gedragen. De kroon symboliseert de zelfbeschikking van het Koninkrijk der Nederlanden en verbeeldt de waardigheid van het staatshoofd. Dit verklaart de eenvoudige uitvoering. Deze kroon is nog enkele malen afgebeeld op portretten van leden van de koninklijke familie.