Australische kunst
Vaste tentoonstelling

Australische kunst

In 2017 sloten de deuren van het Aboriginal Art Museum Utrecht -AAMU- definitief

De collectie van het AAMU is naar de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen gegaan. Een selectie van die verzameling hedendaagse Aboriginal kunst is nu in Wereldmuseum Leiden te zien.

In de expositie zijn hedendaagse Aboriginal kunstuitingen te zien met onder andere de karakteristieke stippel- en streepjesmotieven en het palet van warme aarde- en okerkleurige tinten. Daarnaast zijn er enkele sculpturen en manden opgesteld.

De Droom
Om die kunstuitingen niet alleen te bewonderen maar ook te begrijpen, is het nodig iets van de Aboriginal cultuur en van het belangrijke begrip van ‘de Droom’ te kennen. De Droom is de blauwdruk voor het leven. Alles dat je moet weten over het verleden om vandaag te kunnen leven en een succesvolle toekomst tegemoet te gaan, zit vervat in de Droom. Hierdoor zijn verschillende Aboriginal-gemeenschappen niet alleen met elkaar maar ook met de hemel en aarde, flora en fauna en het landschap verbonden. De Droom loopt dan ook als een rode draad door de verschillende kunstuitingen. Veel schilderingen zijn een soort landkaarten en het perspectief is dan ook vaak van bovenaf, zogenaamd vogelvluchtperspectief. Andere belangrijke thema´s uit de Aboriginalkunst zijn (koloniale) geschiedenis en de actualiteit.

De Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen heeft de intentie de samenwerking (gestart door het Aboriginal Art Museum) met de Australian National Gallery voort te zetten. Een onderdeel daarvan is de afspraak dat hier elke twee jaar een Aboriginal curator stage loopt. Verder geldt er een ruimhartig bruikleenbeleid voor deze collectie.