onverwachte ontmoetingen
Maak kennis met bijzondere objecten uit de vaste collectie

Onverwachte ontmoetingen

Museum Volkenkunde heeft niet alleen interessante wisselende exposities; in de vaste tentoonstelling vind je objecten van over de hele wereld. Neem eens een kijkje in de Zuidwest- en Centraal Azië-, Afrika-, of China-zaal en beleef daar onverwachte ontmoetingen met bijzondere objecten, ieder met een eigen verhaal.

In deze driedelige videoserie nemen we je mee in de vaste collectie van Museum Volkenkunde. In iedere video staat een bijzonder object centraal en vertelt de conservator het verhaal erachter.

 

Aflevering 1: de Tulpenschaal

In deze eerste video van 'Onverwachte ontmoetingen' neemt onze junior conservator, Erdoğan Aykaç, je mee en vertelt hij het interessante verhaal achter een tulpenschaal afkomstig uit Turkije.

Onverwachte ontmoetingen afl 1: Tulpenschaal

Aflevering 2: Ossewagen

Dit houden model van een ossewagen werd in de jaren '90 ongenummerd gevonden in het depot van Museum Volkenkunde. Maar door een kleine inscriptie kon de bijzondere herkomst van dit object worden achterhaald. Junior conservator François Janse van Rensburg vertelt het verhaal van de Ossewagen.

Aflevering 2: Ossewagen

Aflevering 3: Orakelbot

Dit bot is de oudste vorm van Chinese geschreven bronnen, en het geeft ons een inkijkje in het leven van de koningen van de late Shang-dynastie, 1300 voor Christus. Junior conservator Willemijn van Noord vertelt hoe deze orakelbotten werden gebruikt om de toekomst te voorspellen.

Aflevering 3: Orakelbot