Time for tea

Het plukken van theebladeren

Matcha is Japanse gemalen groene thee. Vandaag de dag is matcha wereldwijd superpopulair. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een variant met matcha erin: matcha ijs, matcha cake en natuurlijk matcha chocoladerotsjes. Maar ook matcha dagcrème of shampoo.

De beste matcha is peperduur en heel subtiel van smaak. Er is dus een flinke hoeveelheid nodig om iets die typische smaak of geur te geven. Daarom wordt in al die producten juist de minder goede matcha, met sterkere smaak, gebruikt.

Er wordt vaak gedacht dat matcha oorspronkelijk uit Japan komt. Het woord matcha is ook wel Japans, maar de geschiedenis van deze thee begint rond de tiende eeuw in China.
Courtisane
Een paar eeuwen later namen Japanse boeddhisten de groene thee vanuit China, waar zij het Zenboeddhisme bestudeerd hadden, mee terug naar huis.
Groene thee bestaat uit geoogste blaadjes van de theeplant. Maar dat is nog geen matcha. Daarvoor moet de thee eerst gestoomd, gedroogd, en vervolgens vermalen worden.
Theemolen
Dat gebeurt tegenwoordig veelal met grote machines, maar vroeger gebruikte men daar theemolens voor zoals deze van steen.