Poppen met een verhaal

Poppen met een verhaal

Kotomisi-poppen zijn een soort klederdrachtpoppen. Vermoedelijk werden ze door Surinamers gemaakt in opdracht van ‘toeristen,’ die ze dan mee konden nemen naar Europa om te laten zien wat de lokale bevolking droeg. Maar dit verhaal klopt niet helemaal… Lees hier alles over de de toe’dracht’ van dit prachtige speelgoed. 

Plantagehouder Gaspar van Breugel maakte in 1824 op zijn plantage Clifford Kocqshoven een feest van totslaafgemaakten mee, dat overging in een wintiritueel. Hierdoor geïnspireerd liet hij een setje miniatuurinstrumenten en zes poppen maken. Hij gaf deze poppen aan zijn dochter en nichtjes om mee te spelen. Zijn idee om hiermee te laten zien hoe goed zijn tot slaaf gemaakten gekleed gingen, klopte in werkelijkheid niet: het was bijzondere kleding voor speciale gelegenheden. 

De kotomisi-poppen en afbeeldingen laten zien dat kledingstijlen in de periode van slavernij in de 18e en 19e eeuw heel divers waren. Het bovenlichaam van een tot slaaf gemaakte vrouw was ontbloot of gekleed in een top. Volumineuze rokken waren ook toen al in de mode.
kotomisi
Suriname, 1900, fotograaf onbekend TM-60006821; Paramaribo ca. 1920, fotograaf onbekend TM-10019360