Hoe Chinees is Chinees eten?

RV-4203-5_0

In Nederland zijn Chinees-Indische restaurants zo’n markant onderdeel geworden van de Nederlandse cultuur dat ze officieel onderdeel uitmaken van het immaterieel erfgoed. Het is zelfs zo ‘gewoongoed’ geworden dat we haast vergeten dat de gerechten en het interieur van die restaurants mooie verhalen in zich dragen. Want heb jij enig idee wat de échte bedoeling is van die gouden zwaaiende katjes in de entree? 

In de jaren '50 was het bezoeken van een Chinees restaurant voor velen in Nederland de eerste ervaring met ‘uit eten gaan’, niet in de laatste plaats omdat het goed betaalbaar was. Het aanbod van deze restaurants bestond uit een mix van Chinese en Indische gerechten.

Het eerste Chinese eethuis ‘Cheung Kwok Low’ werd in 1920 in Rotterdam geopend in Katendrecht. Destijds werd het vooral bezocht door havenarbeiders uit China die in Nederland kwamen werken omdat Stoomvaart Maatschappij Nederland op zoek was naar goedkope arbeidskrachten.  Als havenarbeider of stoker op grote schepen, verrichtten ze vaak zwaar werk vanuit de havens van onder andere Amsterdam en Rotterdam.

Na de Tweede Wereldoorlog veranderde het karakter van de Chinese restaurants. De meeste Indische mensen, vestigden zich na de oorlog en de Indonesische onafhankelijkheid in Nederland en namen andere eetgewoontes mee en ook de militairen die tussen 1945 en 1949 in Indonesië dienden wilden af en toe Indisch eten. 

De vraag naar Indische gerechten zorgde ervoor dat de Chinese restaurants ook Indische gerechten op de kaart zetten. Koks met een Indische achtergrond werden aangenomen om de 'nieuwe' gerechten zoals Saté, Gado Gado en Nasi Rames te bereiden en te leren aan koks van de Chinese restaurants.

Benieuwd naar de rest van het verhaal

Lees dan snel verder!