Bilum: een flexibele tas waar alles in past

Mount Hagen, Papoea-Nieuw-Guinea, 1969, fotograaf onbekend

De bilum is er voor iedereen, van oud tot jong. Waar de tassen uit Papoea-Nieuw-Guinea voor gebruikt worden en hoe ze worden gemaakt lees je in dit verhaal.

Bijzondere lustechniek

Op het eerste gezicht lijken deze kleurrijke tassen heel gewoon. Echter deze draadtassen, bilum, uit Papoea-Nieuw-Guinea zijn met een bijzondere lustechniek gemaakt.
Een bilum gemaakt van garen dat in een winkel gekocht is. Mount Hagen, 1966-1994

Bilum is eigenlijk de naam van een lustechniek waarmee niet alleen dit soort tassen gemaakt wordt maar ook persoonlijke versieringen en kleding. Deze draadtassen zouden dus eigenlijk bilum tassen genoemd moeten worden maar ze worden kortweg bilum genoemd. 

‘Alles-dragers’ - een tas voor grote zaken of juist voor kleinoden

Handelswaar

Papoea-Nieuw-Guinea is een natie met een grote culturele diversiteit. Er worden meer dan 800 lokale talen gesproken. Draadtassen werden en worden bijna overal gebruikt. In sommige gebieden werden ze vroeger niet gemaakt maar via ruilhandel verkregen. Ze werden gezien als geïmporteerde goederen en hoog gewaardeerd.

Symbool van een onafhankelijke nationale eenheid

Papua
Ook nu nog zijn draadtassen populair en betekenisvol en zijn gelinkt aan nationale trots en identiteit. Iedereen in Papoea-Nieuw-Guinea zal je vertellen dat een draadtas het meest typerende voorwerp van Papoea-Nieuw-Guinea is.

Wil je meer lezen over de manier waarop bilum worden gemaakt?

Lees dan het volledige wereldverhaal en bekijk de video.